Osnovna olja

V aromaterapiji rastlinska olja imenujemo nosilna ali osnovna olja, ki predstavljajo življenjsko moč rastline.

Osnovna olja so za razliko od eteričnih olj mastna in ne hlapijo. Vsebujejo vitamine, proteine in minerale in so zelo učinkovita za vlaženje kože. Vsebujejo tudi mnogo hranilnih snovi, ki jih koža potrebuje, da ostane gladka in prožna. V aromaterapiji jih uporabljamo za razredčevanje eteričnih olj.

Rastlinska olja in maščobe so sestavljena iz trigliceridov, na glicerol vezanih maščobnih kislin. Maščobne kisline so večinoma nenasičene in v tekočem stanju. Najpomembnejša komponenta rastlinskih olj za nego kože so nenasičene esencialne maščobne kisline, predvsem je to linolna kislina, ki preko večih različnih mehanizmov ugodno vpliva na strukturo in izgled kože.

Najboljša rastlinska olja so tista iz organsko pridelanih rastlin ter hladno stiskana in nerafinirana. Taka rastlinska olja niso bila podvržena visokim procesnim temperaturam, kemični obdelavi, beljenju, dišavljenju ipd. Ti postopki namreč uničijo naravno aromo samega olja, njegov okus, antioksidativne lastnosti, vitamine in minerale.

Ta skrbno pridelana olja pridobivajo s stiskanjem delov rastlin in njihovih plodov. Med samim stiskanjem se proizvaja temperatura, ki pa je pri hladnem stiskanju skrbno nadzorovana, saj ne preseže 70-80°C. Po stiskanju se olje filtrira skozi bombažno tkanino in se tako osvobodi smeti in nečistoč. Organska, nerafinirana in hladno stiskana olja imajo izredno močan vonj, pristen okus in so temnejša. Vsebujejo tudi več esencialnih maščobnih kislin.

Ker takšna olja niso dodatno obdelana, imajo tudi krajšo življenjsko dobo. Kljub vsemu pa s pravilnim ravnanjem to dobo lahko podaljšamo. Olja moramo hraniti v temnem in hladnem prostoru.

Osnovna olja v aromaterapiji

Ker so eterična olja zelo močne in koncentrirane snovi, se direktno nanašajo na kožo le izjemoma. Zato jih mešamo v osnovna olja, ki eteričnemu dodajo tudi nekaj svojih lastnosti. Predstavljajo transportno sredstvo, ki ponese eterično olje v naše telo.

Seznam osnovnih olj:

Prikaži #
Naslov
Konopljino olje
Kukui olje
Laneno olje
Lešnikovo olje
Makovo olje
Mandljevo olje
Mangovo olje
Oljčno olje
Olje breskvinih koščic
Olje dvoletnega svetlina
Olje iz grozdnih pešk
Olje iz semen indijske melije
Olje iz semen lubenice
Olje kamelije
Olje koruznih kalčkov
Olje makadamije
Olje mareličnih koščic
Olje navadnega rakitovca
Olje navadnega rumenika
Olje pšeničnih kalčkov
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt