Hidrolati

Hidrolati so vodotopne sestavine eteričnega olja in v aromaterapiji še kako uporabne.

Aromatične rastline v svojih žlezah ali mešičkih zbirajo dišave, ki jih človek poskuša pretopiti v dragoceno eterično olje. To naredi s parno destilacijo, kjer kapljice pare nase vežejo rastlinske dišave, se na poti skozi destilator utekočinijo in zberejo v zbirni posodi. Aromatične snovi v rastlinah so sestavljene iz v vodi topnega in netopnega dela. V vodi netopni del plava na vodi in se uporabi kot eterično olje. V vodi topni del pa ni mogoče iz vode izločiti in predstavlja hidrolat ali rožno vodo.

Hidrolati so pomemben zdravilni material, ki ima izredno širok spekter uporabe. Uporabljamo jih v kozmetičnih pripravkih, pripravkih za nego kože in takrat, ko bi bila eterična olja pregroba.

Uporaba:

 • hladilno razpršilo - S pomočjo razpršila nanesemo hidrolat na telo, saj kožo osveži in ohladi. Taka uporaba je primerna še posebno na potovanjih in v klimatiziranih prostorih. Za vroče dni sta najbolj primerna hidrolata vrtnice in peperminta, za vročinske valove v menopavzi pa vrtnica, geranija in sivka. Hidrolate lahko med seboj tudi mešate.
 • pripravki za kožo - Hidrolati so učinkoviti toniki, z njimi dobro zdravimo akne, ranice in vnetja. Zaradi njihove narave jih lahko uporabljamo tudi pri otrocih.
 • vodica po britju - Preprečujejo vnetje kože in vraščanje dlačic. to vlogo najbolje opravijo hidrolati sandalovine, čajevca in kamilice.
 • prehladna obolenja - Čajevec in limona učinkujeta kot imunostimulanta ter olajšata dihanje in čistita zrak. Lahko se ju uporabi tudi v razpršilcu. Primerna sta za uporabo v pisarni, bolnišnici.
 • želodčne težave - Čajno žličko hidrolata peperminta vlijemo v lonček čaja Earl Grey skupaj z medom.
 • ustna vodica (težave z dlesnimi, vneto grlo, zadah)
 • utrujene oči - Utrujenost odpravimo tako, da na bombažno krpico vlijemo nekaj ohlajenega hidrolata. Položimo jo na oči za 10 minut. Za umirjanje utrujenih oči uporabite hidrolat kamilice.

Seznam hidrolatov:

Prikaži #
Naslov
Hidrolat bezga
Hidrolat bora
Hidrolat citronke
Hidrolat damaščanske vrtnice
Hidrolat divjega korenja
Hidrolat geranije
Hidrolat grenke pomaranče
Hidrolat lipe
Hidrolat melise
Hidrolat modrega glavinca
Hidrolat muškatne kadulje
Hidrolat navadnega brina
Hidrolat navadnega rmana
Hidrolat ognjiča
Hidrolat poprove mete
Hidrolat rimske kamilice
Hidrolat rožmarina
Hidrolat sivke
Hidrolat žajblja
Kako do nas
  • Družbena omrežja

    

  • Kontakt