Hidrolat grenke pomaranče

(Citrus aurantium amara)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega grenke pomaranče. Sestavljen je iz 20-21% alkoholov. Deluje antiinflamatorno, antiseptično, antispazmodično, astringentno, pomirjevalno, hladilno, digestivno in sedativno.

 
 
 

Koža in lasje

Na kožo deluje osvežilno, antiseptično, protivnetno in tonično, še posebno močno deluje na mastno in aknasto kožo. Suho kožo vlaži. Kožo napne in tonizira, še posebno močno deluje na kožo ljudi, ki so živčni in pod stresom.

 

Psihično počutje

Tako kot eterično olje, tudi hidrolat grenke pomaranče pomirja, poživlja, odpravlja stres in čustven nemir. V kopelih pomirja preveč živahne otroke in deluje sedativno brez zaspanosti.

 

Nekaj kapljic tega hidrolata v kozarcu vode pomirja in čustveno uravnava. V kolikor ga dodamo kavi, zmanjša učinke kofeina na človekovo telo.

 

Zdravje

Hidrolat grenke pomaranče deluje stimulativno na žolč in blaži zgago.

 
 
 

Prehrana

Prav tako, kot se pogosto uporablja v kozmetiki, se pogosto uporablja tudi v slaščičarstvu. Je okusen dodatek k slaščicam, napitkom, sadnim solatam ipd. Je tudi popoln dodatek k čokoladnim napitkom. V Franciji ga izdelovalci piškotov pogosto dajejo med testo, saj s tem dobijo čudovito krhkost piškotov.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt