Hidrolat sivke

(Lavandula angustifolia)

Hidrolat ali rožna voda je stranski produkt parne destilacije sivke, v katerem so v vodi topne aromatične snovi rastlin. Hidrolati so pomemben zdravilni material in imajo izredno širok spekter uporabe. Uporabljamo jih v kozmetičnih pripravkih, pripravkih za nego kože in takrat, ko bi bila eterična olja za našo kožo pregroba.

V viktorijanskem času je sivka pomenila "vdanost", vendar njen simbolizem in njena priljubljenost segata še v antične čase. Že vrsto let nazaj so jo uporabljali za odišavljanje izdelkov za higieno. Tudi njeno ime izhaja iz latinske besede lavare, ki pomeni kopati.

 
 
 

Vonj hidrolata sivke je rahlo drugačen od eteričnega olja. Verjetno je to zaradi tega, ker ne vsebuje linalilacetata. Sestavljen je iz 56-69% alkoholov in 18-19% ketonov. Zaradi svoje sestave deluje analgetsko, antikoagulantno, antiinfekcijsko, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjujoče, lipolitično, mukolitično, sedativno in stimulativno.

 

Koža in lasje

Ker deluje antiseptično, je dobrodošel pri vseh kožnih težavah, vključno z aknavostjo, ekcemi, piki insektov in opeklinami. Hidrolat sivke je nežen in uravnava vse vrste kože, hladi v poletni vročini, blaži sončne opekline in ureznine od britja. Nežno in varno čisti in tonizira mastno, suho in zrelo kožo.

Uporablja se za čiščenje in mehčanje kože obraza in las. Jača tudi lase.

 

Psihično počutje

Na psihičnem področju hidrolat sivke sprošča in revitalizira. Odpravlja glavobole, stres in duševno izčrpanost. Pomirja tudi otroke.Po kopanju jih lahko namažemo s tem hidrolatom ali ga dodamodirektno v kopel.Žlica ali dve bosta zadostovali.

 

Zdravje

Hidrolat sivke velja kot dober antibiotik za prebavila. Uporabimo ga lahko za grgranje pri težavah z glasilkami. Uporaben je tudi kot sestavina v losijonih in kremah za odpravo revmatizma in za čiščenje ran.

 
 
 

Prehrana

Hidrolat sivke je čudovit dodatek k minetalni vodi in limonadi. Dvema kozarcema limonade dodajte eno do dve žlici hidrolata. Za piko na i limonadi dodajte še ledene kocke, v katere ste dali cvetove sivke.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt