Hidrolat rimske kamilice

(Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis L.)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja rimske kamilice. Sestavljen je iz 5-33% estrov in 11-23% alkoholov. Deluje antifungusno, antiinflamatorno, antispazmodično, antivirusno, baktericidno, uravnalno, pomirjujoče, dekongestantno, stimulativno in poživljajoče.

 
 
 

Koža in lasje

Pomirja, čisti in zmanjšuje brazgotinjenje kože. Primeren je za vse vrste kože, še posebno je primeren za suho, razdraženo in občutljivo kožo. Deluje protivnetno in protibolečinsko. Zato je primeren tudi za lajšanje posledic rozacee, opeklin, sončnih opeklin, ureznin, luskavice in ekcema.

Že tradicionalno se uporablja kot preliv za lase takrat, ko jih želimo posvetliti.

Psihično počutje

Hidrolat rimske kamilice pomirja in odpravlja nespečnost, če ga spijemo pred spadnjem. Z njim lahko lajšamo tudi simptome migrene.

 
 
 

Zdravje

Hidrolat rimske kamilice deluje protivnetno in pomirjujoče na oči. Nanesemo ga v obliki komprese, nanose pa lahko ponavljamo toliko časa, dokler vnetje ne izgine. Lajša bolečine, tudi oči.

Tako kot hidrolat sivke, je tudi hidrolat rimske kamilice primeren za nego otrok. Pomirja otroke takrat, ko jim rastejo zobje, odpravlja drisko in pomaga pri spanju.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt