Hidrolat geranije

(Pelargonium graveolens)

Hidrolat nastane med parno destilacijo organskega eteričnega olja geranije. Vonj rožne vode geranije je sladko rožen. Sestavljen je iz 30-45% alkoholov in 39-42% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, dekongestivno, digestivno, ekspektorantno, lipolitično, mukolitično, sedativno, stimulativno.

 
 
 

Koža in lasje

V kozmetičnih in aromatičnih vodicah deluje tonično, regenerativno in stimulativno. Odličen je za nego mastne, aknaste kože, saj uravnava izločanje sebuma.

 

Psihično počutje

Hidrolat geranije deluje kot antidepresiv.

 

Zdravje

V aromatičnih vodicah deluje poživljajoče in krepilno za srce. Pomaga tudi pri sončarici. Listi v infuziji se lahko uporabljajo s čajem za izboljšanje prebave v želodcu, saj pospešuje izločanje želodčnega soka in peristaltiko.
Primeren je tudi za blaženje vročinskih valov pri menpavzi, na splošno deluje tudi na uravnavanje hormonov pri ženskah. Stimulira nadledvično žlezo.

 
 
 

Prehrana

V Tuniziji ga izredno pogosto uporabljajo v prehrani, še posebno pri pripravi slaščic, peciv, krem in včasih tudi kot sladilo.

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt