Hidrolat bora

(Pinus sylvestris, Pinus nigra, Pinus pinaster)

Hidrolat bora se prideluje s parno destilacijo iglic in storžkov črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

 
 
 

Rdeči bor je do 40 m visoko drevo, katerega steblo ima premer do 1,5m. Skorja je na mladih drevesih nevpadljive, rjave barve, na starejših pa se na zgornjem delu delbla in vejah lušči in odkrije intenzivno oranžno rdečo barvo. V območju vej je rdečkasta. Iglice izraščajo v parih in se obdržijo na drevesu tri leta. So modro zelene. Na odraslih rastlinah so dolge od 5 do 7, včasih tudi do 11cm. Doseže starost 300 let, raste pa v Evropi in Centralni Aziji.

Črni bor je do 40m visoko drevo. Skorja je črnorjava ali rdeče-vijoličasta in razpokana. Iz ene listne nožnice rasteta dve iglici, dolgi 8 do 15cm. Storži nimajo peclja, dolgi pa so do 8cm. Starost doseže do 600 let. Raste na območju Sredozemlja in v Mali Aziji.

Obmorski bor zdraste do 40m visoko, s skorjo sprva svetle, kasneje pa rdeče-rjave in močno razpokane kože. Iz listne nožnice rasteta dve, do 15cm dolgi iglici. Storži so dolgi 22cm. Raste v Sredozemlju.

 
 
 

Hidrolat vsebuje 36% evkaliptola, 29 - 31% alkoholov in 13 - 16% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinfekcijsko, antiinflamatorno, antivirusno, baktericidno, pomirjevalno, digestivno, ekspektorantno, mukolitično, sedativno in stimulativno.

Hidrolat bora je še posebno primeren za majhne otroke, saj lahko z njim masiramo otrokov prsni koš v primeru respiratornih obolenj in iz njega pripravimo inhalacije, saj raztaplja sluz v dihalnih poteh in tako olajša izkašljevanje in dihanje. V zimskem času ga lahko uporabimo za vlaženje prostorov, saj na ta način vlažimo in razkužujemo prostor ter tako izkoriščamo njegove antiseptične, antibakterialne in fungicidne lastnosti. Na celotno telo deluje tonično in pomirja duha. Za slednje ga lahko uporabljamo v kopelih, izparilnikih in savnah.

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt