Hidrolat žajblja

(Salvia officinalis)

Žajbelj je do 60cm visok polgrm s pokončnimi, razvejanimi stebli. Listi so celi, pecljati in imajo na spodnji strani izrazito izstopajočo mrežo žil. Listi so modrovijolični. Raste na suhih, kamnitih tleh. Izvira iz Sredozemlja, vendar ga sedaj gojijo v številnih evropskih državah in Ameriki. Hidrolat se pridobiva s parno destilacijo posušenih listov in vsebuje 50-55% evkaliptola, 37-50% ketonov in 5-6% alkoholov. Deluje antifungusno, antiseptično, astringentno, karminativno, cirkulatorno, diuretsko in kot hipotensor.

 
 
 

Koža

Hidrolat žajblja deluje astringentno in antiseptično. Še posebno godi mastni in aknasti koži. Zaradi močnih antiseptičnih lastnosti se lahko uporablja tudi kot vodica za grgranje.

 

Zdravje

Uravnava raven hormonov in posledično uravnava menstrualne cikle ter blaži PMS sindrom in težave, ki jih prinaša menopavza. Zaradi delovanja na hormone, se odsvetuje njegova uporaba v prvih treh mesecih nosečnosti.

Z uživanjem tega hidrolata odpravimo kolike in ublažimo nabiranje plinov v črevesju. Znižuje krvni tlak, pospešuje cirkulacijo, čisti kri in tonizira.

 
 
 

Prehrana

Hidrolat žajblja ima značilen okus tako, da lahko iz njega naredimo čudovito pijačo. V kuhinji se lahko uporablja zraven mastnih rib ali mesa.

 

Uporaba tega hidrolata se odsvetuje v prvih treh mesecih nosečnosti, pri doječih materah in ljudeh z visokim krvnim tlakom.
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt