Hidrolat muškatne kadulje

(Salvia sclarea)

Muškatna kadulja je dvoletna ali enoletna rastlina z velikimi, kosmatimi in zelenimi listi. Cvetovi so majhni modro-vijolične ali bele barve. Hidrolat se prideluje s parno destilacijo cvetnih vršičkov in listov. Vsebuje 11-49% alkoholov in 3-76% estrov. Deluje analgetično, antiseptično in astringentno. Prav tako uravnava nivo hormonov in živčni sistem.

 
 
 

Koža

Hidrolat muškatne kadulje deluje astringentno in antiseptično pri uporabi v obliki tonika. Primeren je za aknasto in mastno kožo. Prav tako izboljšuje stanje postarane in vnete kože.

 

Zdravje

Ta hidrolat lahko uporabimo kot tekočino za grgranje, saj pomirja vneto grlo. Uravnava tudi hormone in pomaga ženskam pri menstrualnih težavah. Priporočljiva je uporaba tega hidrolata 10 dni pred menstruacijo in zadnje tri tedne nosečnosti, saj pomaga pripraviti maternico na porod in blaži bolečine med samim porodom. Odpravlja tudi posledice depresije. V obdobju menopavze pa odpravlja neprijetne vročinske valove.

 
 
 

Prehrana

Hidrolat ima izredno močan in prepoznaven okus. V Nemčiji skupaj s hidrolatom bezga izboljšujejo kvaliteto vinu, saj mu ta dva hidrolata dodata bolj prestižen, muškatni okus. Prav tako se z njim lahko naredi prečudovit martini, punč iz belega vina in prečudovite sladke priboljške.

 

Sorodni članki:

 

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt