Hidrolat poprove mete

(Mentha X piperita)

Poprova meta je 50 do 90cm visoka trajnica. Med številnimi tipi te rastline prevladuje v Evropi temno zelena sorta, manj pa je svetlozelenih sort. Listi so širokorobni, celi, pecljati, stebla v zgornjem delu razvejana. Iz njih izhajajo številne pritlike in živice, ki se rade ukoreninijo. Na vrhu stebla in na nekaterih stranskih poganjkih se razvijejo majhni vijoličasti cvetovi, ki so združeni v prekinjena klasasta socvetja. Dišijo po mentolu. Poprove mete ne najdemo v naravi - razmnoževanje križancev s semeni ni mogoče, pridobivamo jo lahko le z gojenjem npr. s podtaknjenci.

 
 
 

Hidrolat se pridobiva s parno destilacijo cvetov in listov. Vsebuje 23-64% ketonov in 31-48% alkoholov. Učinkuje antiseptično, pomirja draženje, ohlaja in znižuje povišano telesno temperaturo.

Koža

Hidrolat poprove mete se lahko uporablja kot učinkovit čistilni tonik za obraz, v poletnih mesecih ohlajen za osvežitev obraza in telesa ali kot sprej za noge pri utrujenih nogah. Je tudi čutovita vodica za po britju, saj blaži razdraženo in rahlo poškodovano kožo.

 

Zdravje

Lahko se ga uporablja kot ustno vodico, saj osvežuje in deluje rahlo antispetično. Pomirja tudi težave z želodcem in blaži posledice alkoholnega opoja. Prav tako znižuje povišano telesno temperaturo.

 

Psihično počutje

Na čustva in um deluje osvežilno, stimulirajoče in poživljajoče. Izredno dobro se obnese tudi kot razpršilo za v avto. Pri vozniku dviga nivo pozornosti na vožno, preprečuje širjenje okužb med potniki in odpravlja potovalno slabost.

 
 
 

Prehrana

Uporabljamo ga lahko v slaščicah, saj zaradi sladkosti z njim nadomestimo sladkor. Dodamo ga lahko tudi vodi, ki jo nato zamrznemo v ledene kocke. Gostje bodo navdušeni!

Pripravimo si lahko tudi osvežujoč napitek. Na vsak liter vode primešamo še 75ml hidrolata poprove mete.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt