Hidrolat modrega glavinca

(Centaurea cyanus)

Modri glavinec, tudi plavica ali modriš je enoletna zdravilna rastlina s pokončnim robatim steblom in modrimi koški, ki najpogosteje raste med vsemi vrstami žit.

Modri glavinec je od 30 do 60 cm visoka rastlina, ki ima pokončno, sivo-zeleno razvejano steblo. Listi rastline so suličasti, dolgi od 1 do 4 cm. Cvetovi so izrazito modre barve, po čemer je rastlina dobila tudi ime, v premeru pa merijo od 1,5 do 3 cm. Barvilo se imenuje protocianin, ki ga vsebujejo tudi vrtnice, le da je pri njih rdeče barve. Cvet je v bistvu socvetje, ki ga sestavljajo drobni temnomodri cvetovi v sredini, okrog njih pa so razporejeni lijakasti modri listi, ki so na koncu nazobčani.

 
 
 

Čaj iz zeli in cvetov te rastline pospešuje izločanje urina, zaradi česar se v ljudskem zdravilstvu poparek uporablja pri obolenjih ledvic in mehurja, pa tudi pri težavah z jetri, žolčem in sklepi. Poleg tega se čaj uporablja tudi pri vnetju oči in očesne veznice, pa tudi proti krastam na glavah otrok in prhljaju. Ponekod iz posušenih cvetov pripravljajo prah, s katerim posujejo rane, ki se slabo celijo in gnojijo.

Modri glavinec je v Sloveniji uvrščen na Rdeči seznam praprotnic in semenk kot ranljiva vrsta. Razlog za ogroženost te rastline je uporaba herbicidov na njivah, ki so bile v preteklosti najbolj pogosto rastišče modrega glavinca. Le-ta je bil v preteklosti eden najbolj razširjenih njivskih plevelov.

Hidrolat se pridobiva s parno destilacijo cvetov in zeli, vsebuje pa 4-9% evkaliptola, 35-72% alkoholov in 22-26% aldehidov. Učinkuje antiiritabilno, astringentno, diretsko in pomirjevalno.

 

Koža

Hidrolat modrega glavinca kožo stimulira in pomirja. Odpravlja tudi obolenja kože, ki so posledica težav s prebavili. Še posebno je primeren za suho, oslabljeno in zrelo kožo.

 
 
 

Zdravje

Uporablja za zdravljenje vnetja očesne veznice in veke ter hordeola. S hidrolatom modrega glavinca naredimo obkladek ali ga uporabljamo kot vodico za izpiranje. Izredno priljubljena francoska očesna vodica 'eau de casse lunettes' vsebuje ravno ta hidrolat.

Skupaj z vinom zdravi nalezljiva obolenja in odpravlja trdovratna vročinska stanja. Uporablja se tudi kot blagi tonik in diuretik.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt