Hidrolat lipe

(Tilia platyphyllos, Tilia x europaea)

Lipa velja za središče družabnega življenja pri vseh Slovanih. V vaseh je bil tako običaj, da so na kamnitih sediščih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti. Tudi v ljudskem zdravilstvu ima bogato zgodovino, saj se lipov čaj kuha v zdravilne namene že vse od 16. stoletja.

 
 
 

Lipa je več kot 30m visoko, listopadno drevo, ki lahko doseže starost tudi do 1000 let. Cvetovi so rumenkasti in beli, večinamo v visečih, majhnih pakobulih s krilato povečanim spodnjih ovršnim listom. Listi so veliki do 12cm, dolgi, srčasti in na obeh straneh dlakavi.

Hidrolat se pridobiva s parno destilacijo listov in cvetov, medtem ko destiliranje eteričnega olja ekonomsko ni upravičeno, saj ga je v lipi premalo. Eterično olje se pridobiva s pomočjo topil.

Hidrolat deluje blago protivnetno, protidražilno, pomirjevalno (majhna količina), digestivno, sproščujoče, sedativno, stimulativno (velika količina) in vazodilatatorno.

 

Koža

Blaži in zdravi suhe ekceme, pomirja srbeče erupcije na koži in odpravlja zabuhlost.

 

Zdravje

Hidrolat lipe se uporablja za pomirjanje, sproščanje, odpravlja tudi anksioznost in depresijo ter blaži bolečine, ki nastanejo pri pasavcu. Pri tem ga imamo lahko za notranjo ali zunanjo uporabo, saj deluje sedativno. Z njim se lahko uspešno borimo proti glavobolom, migrenam in živčni izčrpanosti.

 
 
 

Prehrana

Izredno dobro se prilega drugim zeliščnim hidrolatom ali čajem. Lahko ga dodamo tudi sladkim jedem delikatnega okusa.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt