• Domov
  • Blog
  • Evropo je prizadela kriza oljčnega olja

Evropo je prizadela kriza oljčnega olja

Ljubitelji oljčnega olja vemo povedati, da je kakovostnega izredno težko dobiti. Še težje bo letošnje leto, ko je napočilo, po besedah italijanskega časopisa La Repubblica, »črno leto italijanskega oljčnega olja« in to velja za celotno Sredozemlje. Letošnji pridelek je bil pičel in je bil v primerjavi s prejšnjim letom manjši za alarmantnih 35%. Tako bo letos še hujši pritisk na cene in kakovost.

Proizvodnja oljčnega olja po vsem Sredozemlju je slaba, vsaj v primerjavi z lanskim letom. Italija bo imela letos v povprečju za 35% manj oljčnega olja, Španija celo za 50%. Celotna svetovna proizvodnja naj bi se tako po ocenah poznavalcev zmanjšala za alarmantnih 20%. Celo v Kaliforniji bo letos za 20% manj oljčnega olja, zaradi suše. 

Zato bomo letos verjetno priča dvigu cen oljčnega olja, cene pa bodo skočile v nebo predvsem kakovostnemu oljčnemu olju. Kupci se utegnejo stepsti za vsak kilogram kakovostnega oljčnega olja, vendar pa bodo za svoj denar zahtevali kakovost. Kakovost, ki jo znajo s kirurško natančnostjo tudi preverjati, saj nihče ne želi kupovati mačka v žaklju. 

 

Obstaja več vzrokov za katastrofalen upad proizvodnje oljčnega olja.

Letos je vreme Italiji pokazalo zobe v najslabših možnih obdobjih za uspešen razvoj oljčnikov. V času cvetenja je Italijo prizadela zmrzal, poletja so bila vroča in vlažna, kar je privabilo cel kup novih težav. Sredi septembra pa so celoten predel Španije, Italije in tudi Dalmacije prizadela močna neurja, ki so z dreves pometala ogromno oljk. 

Zaradi vseh težav, s katerimi so se spopadali gojitelji oljk, pa je oljčnike napadla tudi oljčna gobavost. Ta povzroči prezgodno odpadanje sadežev, posledično pa je manj iztisnjenega olja, iztisnjeno olje pa je bolj rdečkaste barve, slabše kakovosti, motno in z visoko stopnjo kislosti.

Proizvajalci oljčnega olja bi leto 2014 najraje čimprej pozabili. Nekatere španske in italijanske torklje sploh še niso zagnali in jih letos verjetno sploh ne bodo. Vremenu se je povsem zmešalo. Zima je bila izredno blaga in ni pobila mrčesa, nato je prišla mrzla pomlad, ki je zaustavila cvetenje dreves, vse skupaj pa je poslabšalo še slabo poletno vreme. To je za svoje hitro razmnoževanje izkoristila predvsem oljčna muha (Bactrocera oleae), ki se je močno razširila po osrednji Italiji.

Po drugi strani pa celoten predel Sredozemlja občuti predvsem pomanjkanje dolgoročnega strateškega načrtovanja vzdrževanja in razvijanja industrije oljčnega olja, nesposobno in pogosto celo goljufivo podeljevanje subvencij za posodabljanje oljčnikov in torkelj, ki prepogosto končajo kot podkupnine. Celotno situacijo pa bodo izkoristili predvsem uvozniki, saj Olive Oil Times že poroča o 45% povečanju uvoza oljčnega olja v Italijo. Največ uvoženega oljčnega olja je iz Alžirije.

 

Vir: http://agronotizie.imagelinenetwork.com/vivaismo-e-sementi/2014/11/12/olio-le-previsioni-ismea-unaprol-regione-per-regione/40732

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt