• Domov
  • Blog
  • 10 stvari, ki jih verjetno še ne veste o oljčnem olju

10 stvari, ki jih verjetno še ne veste o oljčnem olju

Oljčno olje je prečudovit dar narave, ki pa ga veliko premalo poznamo. Pogosto kupimo mačka v žaklju, ko se odločimo za ceneno in posledično ponarejeno olje, za kakovostno pa ne želimo dati nekaj centov več. Zato tudi tokrat nekaj vrstic namenjamo temu neprecenljivemu daru Mediterana, ker brez njega nam živeti nebi bilo.

1) Približno 95% vsega oljčnega olja prihaja iz Mediterana. Španija proizvede približno polovico vsega pljčnega olja, sledi pa ji Italija s 15%. 

2) Rastlinska olja pridobivamo iz semen, oljčno olje pa pridobimo iz mesa olive.

3) Oljčno olje pridobivamo s povsem mehanskimi postopki, deviško oljčno olje pa je pridobljeno pri nizkih temperaturah stiskanja.

4) Oznaka »lahko« in »ekstra lahko« oljčno olje se nanaša na okus in ne na vsebnost maščob.

5) Oljčno plje je primaren vir maščobe v mediteranski prehrani. V mediteranskih deželah prebivalci zaužijejo približno 20 litrov oljčnega olja letno. 

6) V nasprotju s splošnim prepričanjem barva oljčnega olja ni indikator njegove kvalitete.Na barvo olja vplivajo pogoji za rast (temperatura, voda ipd.) in čas obiranja. Kakovostno deviško oljčno olje je od rumenkaste do zelene barve.

7) Oljčno olje se sčasoma kvari. Na njegovo življenjsko dobo vplivajo toplota, svetloba in svež zrak, ki sprožijo oksidativne procese v olju. Oljčno olje moramo zato hraniti na hladnem in temnem, odprtega pa moramo hitro porabiti.

8 ) Kakovostno oljčno olje lahko uporabljamo tudi pri kuhanju, tudi za cvrenje in peko rib.

9) Deviško oljčno olje se prične dimiti pri 207°C, medtem ko je povprečna temperatura toplotne obdelave v kuhinji 110°C.

10) Vso maščobo in olja lahko pri kuhanju nadomestimo z oljčnim olje, tudi maslo in margarino. S tem v svojo prehrano vpeljemo koristne maščobne kisline.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt