Izlužnina korenja

Rastlina in okolje

Korenje (Daucis carota) je izredno stara kulturna rastlina, ki izvira iz rodu kobulnic. Je dvoletnica, ki raste v Sredozemlju, z belimi kobulastimi cvetovi ter pernato deljenimi listi. Ima glavno korenino, ki je pri nekaterih vrstah tudi užitna. Vsebuje veliko vode (87%) in rdeč pigment, karoten (C40H56), sladkorje, pektine, lecitin, celulozo ter druge snovi v sledeh.

Flamski prebežniki so korenje predstavili Angliji v času vladavine Elizabete I. V zeliščarstvu so sok korenja uporabljali kot blažilno sredstvo zoper napihnjenost in povišano koncentracijo želodčne kisline.

 
 
 

Metode ekstrakcije

S parno destilacijo semen se pridobiva tudi eterično olje, vendar pa se bomo tokrat posvetili izlužnini korenine korenja, ki zahteva nekaj spretnosti. Korenino se drobno nareže na majhne koščke in pusti stati v rastlinskem olju tri tedne. Za namakanje se navadno uporabi sončnično ali sojino olje. Vsebino se nato filtrira, rdeče obarvano olje pa se potem uporablja v različne namene. Življenjska doba olja je navadno eno leto.

Izlužnino se uporablja lahko tudi kot jedilno barvilo.

Zaradi zahtevne pridelave tega olja se na tržišču pojavljajo tudi ponaredki. Proizvajalci navadnemu rastlinskemu olju dodajo zgolj karoten brez dejanske uporabe korenja. Drugi spet za povečanje učinkovitost uporabljajo organska topila ipd.

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Pravo olje korenja je bogato z beta karoteni, vitaminom A, B, C, D, E in F. Beta karoteni se v našem telesu spremenijo v vitamin A, ki pripravi naše telo na izpostavljanje soncu, saj pospeši proizvodnjo melanina.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Olje tonizira kožo, pospešuje celjenje ran, blaži razdraženo kožo ter posledice luskavice in ekcema.

 
 
 

Kozmetika

Primeren je za nego starajočega se vratu, saj upočasnjuje procese staranja kože. Je tudi sestavina mnogih sončnih krem ter izvor beta karotena in vitamina A.

 

Pozorni moramo biti na dejstvo, da na tržišču obstajata eterično olje in izlužnina korenja. Prekomerno zaužitje olja lahko povzroči hipervitaminozo. V takem primeru stopala in dlani postanejo rumeni, koža postane luskasta. Stanje lahko privede tudi v smrt.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt