Izlužnina nemške kamilice

Rastlina in okolje

Nemška kamilica (Matricaria chamomilla, Matricaria recutita) je enoletnica z delikatnimi peresnatimi listi, ki so 2-3 krat pernato deljeni. Cvetovi so sestavljeni iz 10-20mm širokimi koški s stožčastim votlim cvetnim dnom brez krovnih lusk. Ime rastline »recutita« ima po obliki cvetnih glavic, ki spominjajo na obrezan penis.

Nemško kamilico ljudje najpogosteje ljudje zamešajo z rimsko (Chamaemelum nobile) in temu primerno tudi uporabljajo. Kljub vsemu pa je nemška kamilica enoletnica višje rasti, razlikuje pa se tudi po sestavi in vonju eteričnega olja. Z razliko od rimske kamilice tudi ne povzroča nobenih alergičnih reakcij zaradi prekomernega uživanja ipd.

Kamilica je ena od najbolj pomembnih zdravilnih rastlin v celi Evropi. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več kot 2000 let notranje za blaženje gastrointestinalnih in respiratornih obolenj ter zunanje za blaženje vnetnih sprememb na koži. Cenili so jo že Hipokrat, Dioskorid in Galen.

 
 
 

Metode ekstrakcije

S parno destilacijo cvetov se pridobiva izrednjo cenjeno in tudi drago eterično olje, ki je modre barve in izredno viskozno. V kolikor pa cvetove namočimo v rastlinskem olju, se iz cvetov izločijo lipofilne molekule. Navadno namakamo cvetove v sojinem olju.

Kemične in fizične lastnosti olja so seveda odvisne od rastlinskega olja, v katerem smo namočili cvetove nemške kamilice. Vsekakor pa se olje lepo navzame karakterističnega vonja.

 

Zdravilne lastnosti

V izdelkih za zunanjo uporabo pomirja občutljivo in razdraženo kožo. Še posebno je priporočljiva za nežno otroško kožo.

 
 
 

Sorodni članki in pripravki:

 

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt