Hidrolat melise

(Melissa officinalis)

Melisa je zdravilna rastlina in začimba, ki uspeva v Sredozemlju. Njeno ime je grškega izvora in sicer melissa pomeni čebela. To ime je dobila zaradi bogatih cvetov, na katerih se čebele rade pasejo. Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta... Je do 80cm visoka trajnica s širokorobnimi, pecljatimi in nazobčanimi listi. Ima majhne, bele, včasih nekoliko rožnate ali rumenkaste cvetove. Dišijo po limoni. Korenine so razrasle in lasaste. Raste na suhih tleh na sončni legi na posekah in ob zidovih, kjer je zavarovana pred vetrom.

 
 
 

Rastlina ima življenjsko dobo 10 let, vendar jo zaradi vzdrževanja rodovitnosti zemlje menjajo na 5 let. Prvo žetev lahko naredimo v aprilu, kasneje pa žanjemo dvakrat in sicer junija in avgusta.

Meliso najdemo na opustelih, siromašnih in peščenih tleh južne Evrope, od koder tudi izvira. To rastlino so cenili zaradi njenih zdravilnih lastnosti že pd nekdaj. Paracelzij jo je vključil tudi v svoj življenjski napoj (»elixir vitaæ, primum ens melissæ«), s katerim je obnavljal življenjsko energijo in podaljševal življenje. Zeliščarji so meliso dajali v svoje zvarke, vina in napoje, še dandanes pa jo najdemo v likerjih. Tudi vodice za po britju (»eau de colognes«) so vsebovale melico. Mazilo z enim odstotkom posušene zeli melise dokazano blaži herpetične izbruhe.

Eterično olje melise se pridobiva s parno destilacijo listov in cvetnih vršičkov. Pri destilaciji svežih delov rastline dobimo 0,01-0,02% eteričnega olja, pri destilaciji posušenih delov rastline pa 0,13% eteričnega olja, hidrolat pa je stranski proizvod. Sama destilacija melise je izredno zahtevna, saj eterično olje vsebuje veliko hidrofilnih, v vodi topnih, aromatičnih molekul. Zato ima hidrolat melise skoraj identične lastnosti kot eterično olje.

Hidrolat je sestavljen iz 69-73% aldehidov in 10% ketonov. Deluje analgetično, antikoagulantno, antiinflamatorno, antioksidativno, pomirjevalno, digestivno, ekspektorantno, imunostimulativno, lipolitično, mukolitično, sedativno in stimulativno.

Protivnetne lastnosti hidrolata melise pomagajo pri vnetih vekah (blepharitis) in vnetju veznice (conjuctivitis). Aromaterapevti eterično olje melise vedno povezujejo z ženskimi težavami, hidrolat pa sledi temu prepričanju. Za potrošnika je vsekakor tudi cenovno bolj dostope od eteričnega olja. Pomaga uravnavati menstrualni cikel in odpravlja bolečine ob menstruaciji. Pomirjujoče delovanje tudi odpravlja glavobole in posledice PMS. Preprečuje tudi jutranjo slabost pri nosečnosti, zaradi prijetnega okusa po limoni pa ga tudi lažje zaužijemo.

Pomirja tudi razdražen želodec, odpravlja slabost in pospešuje prebavo. Prav tako odpravlja črevesne krče.

V času prehladnih obolenj vsak dan spijemo kozarec vode, ki mu primešamo hidrolat. To počnemo toliko časa, dokler epidemije ne prenehajo. Izboljša delovanje imunskega sistema.

Ljudska medicina povezuje meliso s srčnimi »boleznimi«, kjer so bolj prizadeta čustva, kot pa dejansko srčnožilni sistem. Aromatična voda čudovito tonizira živčevje in posledično privzdiguje, sprošča in pomirja razdražene živce in tudi čustva, ki se nabirajo v srcu. Zaradi tega je priporočljiva v času čustvenih kriz. Hidrolat lahko uporabimo v napitku ali pa ga dodamo v kopel.

 
 
 

Koža

Hidrolat melise pomirja pike insektov, deluje pa tudi kot učinkovit tonik za razdraženo in mastno kožo. Samega lahko uporabljamo tudi kot čistilno sredstvo, primeren pa je tudi za nego temenic (crusta lactea) in vnete kože zaradi plenic.

 

Prehrana

Hidrolat melise ima prečudovit vonj in okus po limoni. Zato se dobro obnese v različnih napitkih, pa naj bodo ti sladki ali grenki. Lahko ga dodamo tudi vodi, nad katero bomo v pari skuhali zelenjavo.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt