Bezgovo olje

Rastlina in okolje

Črni bezeg (Sambucus nigra) je grmovnica, ki zraste do 6m visoko. Do 30cm široko deblo ima globoko brazdasto skorjo. Raste v toplejših delih Evrope in Severne Amerike, z regionalnimi varietetami ali podvrstami, in tudi kot skupina posameznih podobnih vrst. Cvetovi so rumenkasto beli, sploščeni, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom, jagode so črne ali modre barve. V zdravilne namene se uporablja lubje, korenina, cvetovi in plodovi.

Njegove zdravilne cvetove so pričeli uporabljati že v Antiki. Antični Egipčani so jih uporabljali za beljenje polti in zdravljenje opeklin, antični Romljani pa so ga celo poimenovali »skrinja z zdravili«. Legenda pravi, da se je Juda Iškariot obesil ravno na bezgu, iz bezgovega lesa pa naj bi bil narejen tudi križ, na katerem so križali Jezusa. Morda ravno zaradi tega nikdar niso uporabili bezgovega lesa za izdelavo zibelk, so pa sadili bezeg zraven hiš zaradi njegovega varovanja pred strelo in pred zlemi duhovi.

 
 
 

Olje in metode ekstrakcije

Z oljem bogata bezgova semena vsebujejo kar 80% esencialnih maščobnih kislin, ki so ključnega pomena v naši prehrani in tudi kozmetiki. Je temno rdeče do vijolične barve z značilnim vonjem. Čudovito se obnese v težjih kremah, še posebno pa je primeren za nego starejše in izsušene kože.

Bezgovo olje se pridobiva s hladnim stiskanjem semen ali s sintetičnimi topili. Slednje je slabše kvalitete, cenejše in ni primerno za uporabo v aromaterapiji in aromakozmetiki.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C18:1 Oleinska kislina 19-18
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 37-47
C18:3 Linolenska kislina 29-40

 

Fizične lastnosti

Specifična gostota 0,9072 @15°C
Barva rdeča do vijolična

<

 
 
 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt