10 strupov v prehranskih dopolnilih

V zadnjem času so izredno priljubljena prehranska dopolnila za sto in eno snov, ki jo z našo »nepravilno« prehrano in »napačnim« življenjskim slogom ne dobimo v telo. Saj veste, naše telo je »zakisano« in »zastrupljeno«, zaradi tega pa ne more vskrati zadostni hranil iz že tako skromne hrane. Zaradi vsega tega moramo na dan pojesti na stotine dragih prehranskih dopolnil in iztisniti na hektolitre sokov z dragimi sokovniki. Pa se je že kdo vprašal, kaj je v njih? Je kdo pogledal v njihovo ozadje? Mi smo, tako kot vedno!

Kupec spusti obrambni zid v trenutku, ko zasliši, da izdelek vsebuje zelišča, vitamine, je super hrana ali prehransko dopolnilo. Vse te izraze avtomatično poveže z varnostjo in naravnostjo ter jih v mislih postavi nasproti farmacevtskim pripravkom. Kljub vsemu pa se redki ljudje zavedajo, da se tudi v prehranskih dopolnilih skrivajo strupi, ki jih milijardna industrija prehranskih dopolnil rutinsko uporablja pri svojem delu.

 

1. Maltodekstrin

V kolikor je na nalepki naveden maltodekstrin, ga izdelku vsebuje izredno veliko. Pridelan je iz koruze, velika verjetnost pa je, da je pridelan iz gensko spremenjene koruze.

 

2. Vitamin C — askorbinska kislina

Skoraj ves vitamin C pod imenom askorbinska kislina je pridelan iz gensko spremenjene koruze. To velja predvsem za vse proizvajalce iz Amerike.

 

3. Proteini iz soje in riža

Skoraj 100% »naravnih« proteinov iz soje in riža pridelajo na Kitajskem s pomočjo heksana. Poleg tega so v izdelkih zaskrbljujoče vrednosti težkih kovin.

 

4. Aluminij

V izredno priljubljenih izdelkih za razstrupljanje so odkrili visoke vrednosti aluminija (preko 1200ppm). S takšnimi izdelki se ne razstrupimo, ampak vnašamo v telo še dodaten strup. 

 

5. Svinec in arzen

Kitajska je ena od najbolj onesnaženih držav na svetu. Zaradi tega vsebujejo tamkajšnje rastline veliko težkih kovin. Rastline poberejo in jih nato izvozijo v Evropo in Ameriko, kjer jih zapakirajo in prodajo. Takšni izdelki pa so lahko morebiten razlog za zastrupitev s teškimi kovinami. Nikar pa ne pozabimo, da iz Kitajske uvozimo tudi izredno veliko zelišč!

 

6. Anorganski minerali

Nekoristna volumska polnila niso priljubljena zgolj v kozmetiki, pač pa tudi v industriji prehranskih dopolnil. Kalcijev prah naredijo iz zmletih školjk, magnezij pa je navadno cenen magnezijev oksid, ki je za naše telo povsem nekoristen. V mineralnih dopolnilih tako lahko najdemo celo barij in svinec. Anorganski minerali so samo polnila, ki naredijo izdelek bolj obilen in ne hkrati tudi bolj učinkovit.

 

7. Karagenan

To prehransko dopolnilo se v zadnjem času povezuje z vnetjem prebavil in posledično predstavlja povečano tveganje za nastanek raka na črevesju. 

 

8. Akrilamidi

Te kemikalije so rakotvorne, nastajajo pa med toplotno predelavo ogljikovih hidratov. Njihovo uživanje za 59% poveča možnost za nastanek raka na ledvicah. Raziskave so pokazale, da ga blokira vitamin C, vendar pa ne vitamin C v prehranskih dopolnilih, ki je pridelan iz gensko spremenjene koruze. 

 

9. Natrijev glutamat — izvleček plesni

Sol klutaminske kisline ali natrijev glutamat je prehranski dodatek za ojačanje okusa. Izredno pogosto ga najdemo v industriji naravnih izdelkov pod imenom »izvleček plesni« (yeast extract). Veliko ljudi se želi izogniti natrijevemu glutamatu, medtem ko na izvleček plesni niso pozorni. Najpogosteje ga najdemo v prehranskih dopolnilih, konzerviranih juhah, omakah, čipsu, predpripravljeni grani in vegetarijanski predpripravljeni hrani. 

 

10. Fluorid

Zeleni čaj je znan po tem, da je pogosto kontaminiran z visokimi vrednostmi fluorida. Sam zeleni čaj je izredno zdravilen, vendar pa rastlina rada vsrkava fluorid iz zemlje. Zato najdemo v njenih listih vrednosti tudi do 25ppm. 

Večina uvoznikom, predelovalcev, proizvajalcev in trgovcev slepo zaupa podatkom, ki jim jih priskrbi dobavitelj ali izvoznik. Pogosto niti ne naredijo lastnih testov in tako »spregledajo«, da njihova surovina vsebuje nevarne snovi. Zanima jih zgolj in samo cena in končni dobiček pri prodaji izdelka. Poleg tega na ovojnino natisnejo še rahlo zavajajoče trditve in si dobiček tako še povečajo. Tako kot pri vseh ostalih stvareh moramo biti kupci na tem »novem« tržišču prehranskih dopolnil še posebno previdni, saj je vsako takšno tržišče polno zavajanj. V vsakem primeru pa je najbolje, da si privoščimo eno veliko skledo zelenjave z domačega vrta ali od bližnjega kmeta in ne bomo potrebovali nobenega prehranskega dopolnila!

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt