Eterično olje balzamovca

(Abies balsamea)

Kratek opis: Balzamovec je drevo s stožčasto krošnjo, ki zraste do 25 metrov visoko. Ime je dobilo po smoli, ki jo imenujejo kanadski balzam. Drevo izloča smolo v velikih mehurjih. Kot vse jelke ima balzamovec storže, ki jim luske odpadejo, ko dozorijo. Skorja drevesa je siva in pri mladih primerkih gladka, kasneje pa razpoka. Iglice so dolge od 2 do 3cm, široke pa do 2mm. Po zgornji strani so temno sivkasto zelene, po spodnji pa svetlejše sive. Na vejah so nameščene spiralno, ko pa odpadejo, za njimi ostane na vejo okrogla vdolbina. Moški cvetovi so zelenkasto rumene barve z rožnatim nadihom, ženski pa so svetlo zeleni. Iz njih se razvijejo pokončni storži, ki so sprva sivo zeleni, kasneje modrikasti do olivno zeleni, na koncu pa postanejo temno vijolični. Visoki so od 4 do 10cm. Dozorijo septembra in takrat izpustijo krilata semena. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo smole oz. kanadskega balzama.

 
 
 

Kanadski balzam se je v tradicionalni medicini ameriških staroselcev uporabljala kot zdravilo proti prehladu, celjenju opeklin, ureznin in kožnih razjed ter blaženju bolečin v prsnem košu in okrog srca. Uporabljali so ga tudi v svojih ritualih. Zaradi svojih odličnih optičnih lastnosti se uporablja tudi kot lepilo za leče in ostale optične komponente.

Nahajališče: Severna Amerika

Lastnosti: Eterično olje balzamovca je prozorna tekočina s sladkim, rahlo balzamičnim in boru podobnim vonjem. dobro se meša z borom, benzoinom in ostalimi balzamičnimi vonji.

Terapevtsko učinkovanje: antiseptik (pljuča, genitourinaren sistem), antitusik, astringent, cikatrizant, diuretik, ekspektorans, purgativ, regulator, sedativ (živčevje), tonik.

 
 
 

V aromaterapiji se uporablja za zdravljenje opeklin, ureznin, hemeroidov, ran, astme, bronhitisa, katarja, korničnega kašlja in vnetega grla. Prav tako se dobro obnese za zdravljenje vnetega mehurja in drugih genitourinarnih infekcij. Tudi na področju živčevja deluje močno, še posebno dobro zdravi depresije, živčno napetost in druge s stresom povezane epizode.

Eterično olje najdemo v mnogih mazilih in kremah, ki delujejo antiseptično in proti hemeroidom. V zobozdravstvu je ena od sestavin polnila zobnih kanalov. V kozmetiki in parfumeriji služi kot fiksativ vonja, medtem ko v prehranski industriji ni prisoten v velikih količinah.

Zaradi svojih odličnih optičnih lastnosti se uporablja tudi kot lepilo za leče in ostale optične komponente.

 

V velikih količinah lahko postane močno odvajalo in povzroči slabost.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt