Eterično olje asafetide

(Ferula asafoetida)

Kratek opis: Asanta, asafetida ali pa kar orjaški komarček so izrazi, ki poimenujejo to razvejano, trajno rastlino, ki zraste do treh metrov visoko. Ima izredno močno razvejano koreniko in koreninski sistem. Cvetovi so rumenkasto zelene barve, rastlina pa cveti od marca do aprila.

Rastlina je bila že od nekdaj vir zdravilnih pripravkov, ki so jih cenili v kitajski in indijski tradicionalni medicini. Zdravilne učinkovine rastline se nahajajo v smoli, ki jo najdemo v koreniki in koreninskem sistemu. Smolo se pridobiva tako, da se zareže v koreniko ali koreninski sistem tik pred cvetenjem in počaka, da se nateče sok. Sok se na zraku strdi v temno rdeče smolnate grude. Iz njih se pridobiva tinktura, absolut in eterično olje s parno destilacijo.

 
 
 

Antični Rimljani so smolo hranili v kozarcih skupaj z borovimi semeni, za začinjane jedi. Spet drugi so smolo raztopili v rastlinskem olju in jo po kapljicah dodajali jedem. Obogati okus gobam in zelenjavnim jedem, doda pa se lahko tudi ocvrtemu ali na žaru pripravljenemu mesu. Listi se prav tako uporabljajo v prehrani, kot zelenjavna priloga.

V Afganistanu posušeno smolo raztopijo v vroči vodi in to tekočino pijejo za zdravljenje histerije, lajajočega kašlja in razjed. Kitajska tradicionalna medicina jo uporablja kot vermicid. V Egiptu pripravljajo napitek iz vroče vode, v kateri se je namakala suha korenika asafetide. Izvleček deluje spazmolitično, diuretsko, vermicidno in analgetično. V Maleziji smolo žvečijo za zdravljenje amenoreje in za zdravljenje epilepsije v Maroku. Ajurvedski teksti jo opredelujejo kot »deepniya« in »sanjna-sthapaka« (aperitiv in obnavljavec zavesti). Je zdravilo, ki spušča pline iz želodca in se zoperstavlja vsem spazmogenim obolenjem. Stimulira živčevje, prebavila in rahlo pomirja.Najpogosteje se v ajurvedi pripravljajo napitki iz vroče vode, v kateri je raztopljena smola asafoetide.

Nahajališče: Afganistan, Iran, osrednja Azija.

Lastnosti: Eterično olje asafetide je rumenkasto-oranžne barve in česnu podobnem vonju. Pod temi močnimi notami se skrivajo sladke in balzamične note.

Terapevtsko učinkovanje: antihipertenziv, ekspektorans, karminativ, spazmolitik, stimulans.

Eterično olje asafetide se v aromaterapiji uporablja za zdravljenje bolezni dihal, saj je dokazano, da se eterično olje izloča preko pljuč. Izredno učinkovito je za zdravljenje astme, bronhitisa, lajajočega kašlja ipd. Prav tako zdravi živčno izčrpanost in s stresom povezane bolezni.

 
 
 

Dandanes ga pogosto najdemo tudi v farmacevtskih pripravkih, občasno pa kot fiksativ vonjav v parfumeriji, še posebno v osnovah za vrtnične in orientalske vonjave. Uporablja se tudi v prehrambeni industriji kot začimba, v glavnem pa ga najdemo v začimbnih mešanicah in omakah.

 

Smolo asafetide na trgu pogosto ponarejajo. Dodajajo ji rdečo glino ali podobne sestavine.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt