Eterično olje angelike

(Angelica officinalis, A. archangelica)

Kratek opis: Pri nas poznamo več vrst angelike, med najbolj znani pa spadata navadna angelika (A. officinalis) in arhangelika (A. archangelica). Slednja ima tudi več zdravilnih učinkov. Rastlina ima izredno močno in aromatično koreniko (Angelicae radix) z gosto zaraščenim koreninskim sistemom. Zraste do dveh metrov visoko in ima žlebasto ter pri vrhu razvejano steblo. Listi so veliki, zeleni, proti vrhu manjši in pripeti na steblo s široko listno nožnico. So simetrični. Cvetovi so zelenkasti in tvorijo polkrogaste ovršne dvojne kobule. Široki so lahko tudi 15cm. Angelika cveti od julija do avgusta, po cvetenju pa odmre. Koreniko nabiramo v oktobru in novembru prvo leto. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo (1) korenik in koreninskega sistema ter (2) plodov in semen.

 
 
 

Rastlino cenijo ljudje že vse od antike, saj jača srčnožilni sistem, stimulira krvni obtok in imunski sistem. V Evropi so ga uporabljali zeliščarji za zdravljenje bronhialnih težav, prehladov, kašlja, težav s prebavo, napihnjenostjo in za stimuliranje apetita. Kot močan antiseptik pomaga pri zdravljenju vnetja sečnega mehurja in revmatoidnih vnetjih. Več kot 10 vrst angelike pozna tudi tradicionalna kitajska medicina.

V lekarniški knjigi je navedena kot zdravilo zoper bronhitis, povezan z mišično distrofijo.

Nahajališče: Evropa, Sibirija; gojeno v Nemčiji, Belgiji in na Madžarskem.

Lastnosti: (1) Brezbarvna ali bledo rumena tekočina, ki sčasoma potemni. Vonj je bogat, zeliščno-zemeljski. (2) Brezbarvna tekočina z bolj svežimi in začimbnimi vrhnjimi notami.

Terapevtsko učinkovanje: antipiretik, depurativ, diaforetik, digestiv, diuretik, ekspektorans, emenagog, karminativ, spazmolitik, stimulans, stomahik, tonik.

Eterično olje angelike kožo poživlja in blaži razdraženo in psoriatično kožo. Vpliva na obtočila, da telo lažje odstrani strupe in s tem preprečuje zastajanje tekočine v telesu. Blaži tudi artrtitis, putiko in revmatizem ter pospešuje prebavo in tek. Dobro je tudi za dihala, saj zdravi bronhitis in kašelj. Jača imunski sistem.

 
 
 

Izredno cenjeno je tudi kot parfumska komponenta v milih, losijonih in parfumeriji. V nekaterih kozmetičnih izdelkih je eterično olje angelike kot aktivna komponenta za blaženje kože. V hrano ga dodajajo za izboljšanje okusa, prav tako tudi v alkoholne pijače, še posebno v likerje.

 

Uporaba eteričnega olja angelike ni priporočljiva pri nosečnicah in diabetikih. Furokumarini so ob stiku z UVA svetlobo fototoksični, fotomutageni in kancerogeni, kar povzroča draženje in vnetje kože, zato se med uporabo olja izogibamo sončenju in izpostavljanju UV svetlobi.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt