• Domov
  • Blog
  • 10 zeliščnih prevretkov za nego kože

10 zeliščnih prevretkov za nego kože

S svežimi in posušenimi zeliši lahko pripravimo zdravilne prevretke, ki jih lahko uporabiml za nego kože. Uporaba čajev v te namene je poznana že več kot tisoč let, v teh hitrih in modernih časih pa je taka oblika nege in zdravljenja kože šla že malo v pozabo.

Ognjič. Prevretek lahko pripravimo iz čistega ognjiča ali pa mu primešamo polovice sivke ali kamilice. Prevretek uporabljamo zaradi njegovega protivnetnega, antiseptičnega in antifungusnega delovanja.

Kamilica. Antifungusno, pomirjujoče in čistilno delovanje. Cvetove kamilice uporabljamo še posebno takrat, ko želimo odpraviti pogosta vnetja. Še posebno ga svetujemo za nego občutljive kože okrog oči.

Bezgovi cvetovi. Blago čistilno sredstvo, tonik in astringent, ki tudi blaži vnetja.

Sivkini cvetovi. Sivka kožo vlaži, pomirja, čisti in blaži vnetja.

Cvetovi lipe. Delovanje lipe je izredno podobno delovanju kamilice. Lipa pomirja, rahlo tonizira in deluje protivnetno ter je še posebno koristi starejši koži.

Meta. Prevretek uporabljamo za toniziranje kože.

Rožmarin. Prevretek iz rožmarina deluje antiseptično, tonizira in revitalizira. Prav tako pa izboljša krvni obtok v kapilarah. V kolikor ga primešamo z rmanom, dobimo prevretek z astringentim učinkom.

Timijan. Zelišče z močnim antibakterijskim delovanjem, ki ga izkoriščamo pri aknavosti in ekcemih. V kolikor ga zmešamo s kamilico ali ognjičem, prevretek pomirja in zdravi.

Rman. Primeren za staro ali poškodovano kožo, deluje pa kot tonik, astringent in antiseptik.

 

Napotki za pripravo prevretkov

Dobro žlico posušenih zelišč stresemo v 250ml vrele vode in pustimo mešanico stati 10 minut. Nato tekočino precedimo in pustimo, da se ohladi. Na kožo jo nanašamo z bombažno blazinico ali si naredimo kompreso na prizadetem delu telesa.

Življenjska doba takega prevretka je 12 ur in nikoli dlje. Lahko ga le zmrznemo v podstavku za ledene kocke in jih po potrebi uporabljamo kar direktno na koži. Led deluje na koži že tako ali tako tonizirajoče, saj nizka temperatura pospeši krvni obtok.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt