Kokosovo maslo

Rastlina in okolje

Kokosova palma (Cocos nuciferia) je poznana kot drevo življenja, saj človeku nudi tekočino, hrano, energijo in zavetišče. Palma zraste 25m v višino in je izrednega gospodarskega pomena. Izvor kokosa ni poznan, vendar naj bi izviral iz Indije, Malezije in Polinezije. Zunanja vlakna kokosa so odporna na sol tako, da se je rastlina širila naokrog. Sedaj kokosovo palmo gojijo v mnogih tropskih državah. Olje stiskajo iz kopre, posušenega belega mesa oreha, ki vsebuje 65% maščob.

Palma v svoji zreli dobi v povprečju rodi okrog 80 kokosov, vendar pa ekstremne vrste rodijo tudi 200 kokosov letno.

Uporablja se ga pri izdelavi mil in je tudi izvor maščobnih alkoholov, ki se uporabljajo pri izdelavi detergentov. Iz kokosove lupine se prideluje oglje, iz njenih vlaken pa dela vrvi, žimnice ipd.

V Indiji kokos pojmujejo kot sadež, ki navdihuje. Kokosovo mleko, vodo, kremo in olje uporabljajo v Ayurvedi za zdravljenje opeklin, izgube las, ledvičnih kamnov in srčno žilnih obolenj.

 
 
 

 

Olje

V osnovi je maslo snežno bele barve, saj je v trdi obliki. Zato ga imenujemo tudi kokosovo maslo. Tekoče postane pri 24°C. Ima značilen vonj po kokosu in je stabilno na zraku. Obstaja tudi frakcionirano, tekoče olje, ki pa v aromaterapiji nima nobenih zdravilnih učinkov. Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščobnih kislin ostane dlje časa sveže in posledično podaljša tudi življenjsko dobo izdelkov, v katere je primešano.

 

Metode ekstrakcije

Olje se stiska iz kopre, posušenega belega mesa oreha. Pridelava olja poteka po hladnem postopku in je ena nastarejših oblik pridelave olja na svetu. Pridelujejo ga tudi s pomočjo topil in rafinirajo.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C8:0 Kaprilna kislina 11,0
C10:0 Kaprinska kislina 8,0
C12:0 Lavrinska kislina 52,8
C14:0 Miristinska kislina 16,0
C16:0 Palmitinska kislina 6,0
C18:0 Stearinska kislina 1,6
  Enkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:1 Oleinska kislina 3,5
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 0,9

 

Fizične lastnosti

Vonj blag vonj po kokosu
Kislinsko število 1-2
Specifična gostota 0,919 - 0,937
Barva bela
Jodno število 7-10
Število miljenja 258
Tališče 25-27°C

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Frakcionirano olje, ki vsebuje triacilglicerole s srednje dolgo verigo, se uporablja pri dietah za bolnike, ki trpijo za cistično fibrozo. Tako olje namreč gastrointestinalni trakt lažje absorbira. Uporablja se tudi pri idzelavi svečk, saj se zmehča in razstopi pri telesni temperaturi.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Zaradi blažilnega učinka se pogosto uporablja v masažnih kremah.

 

Kozmetika

Kožo ohranja gladko, mehko in intenzivno navlaženo. Poleg tega je bogato z vitamini A, B in E, ki varujejo kožo pred nastankom prostih radikalov, kar povzroča prezgodnje staranje kože, gube ter madeže. Kokosovo olje kožo tudi pomlajuje z odstranjevanjem zunanje plasti mrtvih celic in jo tako zgladi. Ker se vpije globoko vanjo, jo okrepi in globinsko zdravi, izjemno učinkovito pa je tudi pri lajšanju posledic prekomernega sončenja.

 

Prehrana

Kot prehrana kokosovo olje odlično vpliva na zdravje srca, pomaga pri izgubljanju kilogramov in pri pospeševanju presnove. Olje ne vsebuje holesterola. Vsebuje velik delež nasičenih kislin in srednjih nitrogliceridov (MTC). Te trigliceride jetra vsrkavajo in izgorevajo skoraj hkrati z ogljikovimi hidrati. To pomeni, da nudijo trenuten izvor energije in so prikladni za aktivnosti, ki potrebujejo veliko vztrajnosti.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt