Jojobino olje

Rastlina in okolje

Jojobo (Simmondsia chinensis) poznamo tudi po imenu kozji lešnik ali kavina jagoda. Je lesen, zimzelen, puščavski grm. Dobro uspeva v pustih in delno izsušenih področjih Kalifornije, Arizone in Mehike. Rastlina raste izredno počasi, ženski grmi prično proizvajati semena šele po petih letih rasti. V dvanajstih letih doseže zrelost in takrat tudi višino od polovice do dveh metrov.

Za jojobo so značilni modro-zeleni listi z debelo povrhnjico, ki prepreči izparevanje vode iz nje. Barva lupine sadežev se spreminja od zelene do rjave in nato poči tako, da seme pade na tla. Semena so podobna kavnim zrnom, velika so od enega do enega centimetra in pol.

 
 
 

Olje

Jojobino olje dejansko ni olje, pač pa rahlo zlato obarvan tekoč vosek. Ni sestavljen iz triacilglicerolov ampak voskastih estrov, ki tvorijo dolge verige maščobnih kislin in maščobnih alkoholov. Tako je jojobino olje sestavljeno iz dolgih verig linearnih estrov, tokoferolov, prostih sterolov in drugih nesaponificirajočih sestavin.

Olje ne oksidira hitro, je termično stabilno in ne postane hitro žarko. Posledično ima dolgo življenjsko dobo, preko katere ostane kemijsko nespremenjeno. Uporabno je lahko celo petindvajset let. Na hladnem se strdi, vendar postane tekože pri temperaturi 10°C.

 

Metode ekstrakcije

Semena vsebujejo 50-60% tekočega voska, ki se ga pridobiva z mehanskim stiskanjem. Rezultat je čist produkt, ki včasih zahteva zgolj minimalno obdelovanje in/ali rafiniranje. Od letine je odvisno, kakšno olje se bo pridobilo, vendar se olje, pridobljeno znotraj iste letine, ne razlikuje. Po stiskanju se olje mehansko očisti in pasterizira.

Na trgu obstajajo štiri različne kategorije:

  • naravno olje zlate barve, nerafinirano,
  • rafinirano in beljeno olje,
  • razbarvano in odišavljeno olje,
  • molekularno destilirano.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C16:0 Palmitinska kislina 11
C18:0 Stearinska kislina 71
C20:0 Arašidova kislina 14
C22:0 Behenska kislina 1
Ostalo   2
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C16:1 Palmitoleinska kislina 0,1
C18:1 Oleinska kislina 6,7
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 0,3
C18:3 Linolenska kislina 0,2
  Maščobni alkoholi  
C18:0 Oktadekanojska kislina 1
C20:0 Eikozanojska kislina 44
C22:0 Dokozanojska kislina 45
C24:0 Tetrakozanojska kislina 9

 

Fizične lastnosti

Vonj rahlo sladkoben
Kislinsko število <1,0
Specifična gostota 0,863-0,865
Barva 50-60 rumena, 3,0-5,0 rdeča
Jodno število 78-90
Število miljenja 85-100

 

Tradicionalna uporaba

Pripadniki plemena Pueblo, ki so živeli na ozemlju južno-zahodne Amerike, so uporabljali olje iz zdrobljenih jojobinih semen za nego suhe kože in las. S tem oljem so se dejansko spopadali z izsuševalnim delovanjem puščave na telo. S toplim oljem so lajšali bolečine in zdravili odrgnine.

Španski zavojevalci so zapisali, da so avtohtoni prebivalci Amerike uporabljali to olje v kozmetične in zdravilne namene. Iz njega so izdelovali prelive za lase, olja za telo in mazila. Jojobi so pripisovali mistične moči, s katerimi naj bi zdravila mnoge tegobe. Španski misionarji so tudi sami pričeli uporabljati jojobino olje, novi naseljenci pa so jo jedli v kriznih časih, ko niso imeli hrani. Semena so tudi pražili in uporabljali kot nadomestek za kavo.

 
 
 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

  • Semena zavirajo apetit.
  • Naši prebavni sokovi izredno težko razgradijo olje tako, da skoraj nepredelano prispe v črevesje, kjer deluje zdravilno.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

  • Vsebuje tetradekanojsko kislino, ki deluje antiinflamatorno. Olje je dobrodejno v mešanicah za artritis in revmatizem.
  • Dobrodejno deluje na vse vrste kože.
  • Pomaga blažiti izsušenost lasišča in kože, psoriazo, ekcem.
  • Po molekulski strukturi je podobno sebumu in kot tako zdravi akne.
  • Kontrolira nabiranje prekomernega sebuma in preprečuje njegovo kopičenje.
  • Odpravlja površinske gube.

 

Kozmetika

V kozmetiki jojobino olje preprečuje izgubljanje vlage in oksidacijo kože. Ne maši kožnih por in vlaži kožo.

Po hidrogenaciji ostane v trdenm stanju do 65°C in je druga po trdnosti takoj za karnauba voskom. Kot taka se uporablja v kremah, losionih, milih in balzamih za šminkah. Velja za dobro nemastno mazivo. Oblikuje dobro matrico z ostalimi voski tako, da dobro zadrži pigmente v olju in šminkah ter kot tako nadomešča petrolejske voske.

V kozmetičnih izdelkih za nego kože uravnava njen pH ter je še posebno primerna za suho, mastno in mešano kožo. Kože ne pušča mastne.

Uporaba v kozmetiki:

  • Obraz: vlaženje, čiščenje, piling, maske, odstranjevanje ličil, ličila, kreme za britje, kreme po britju.
  • Telo: olja za telo, vlažilne kreme, kreme za roke, kreme za noge, masažna olja.
  • Nega otrok: losioni, kreme, olja.
  • Nega las: uporablja se v mnogih komercialnih milih, šamponih, regeneratorjih, tonikih, oljih, kremah.
  • Sončenje: kreme za sončenje in po sončenju, kreme za samoporjavitev, losioni, kreme za ustnice.
  • Nohti in obnohtnica: sredstva za nego obnohtnice in za utrjevanje nohtov.

 

Prehrana

Olje je primerno za prehrano, saj ostane kemijsko stabilno tudi pri večkratnem segrevanju nad 285°C.

V kozmetičnih sredstvih jo smemo uporabljati v koncentracijah vse od 0,1 do 25%.

 

Sorodni članki in pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt