Avokadovo olje

Rastlina in okolje

Avokadovo drevo (Persea gratissima, Persea americana) izvira iz tropskih in subtropskih predelov Amerike, kjer so ga odkrili v petnajstem stoletju. Španci so ga pripeljali na staro celino tako, da sedaj uspešno raste v Španiji, Izraelu ter mediteranskih državah. V preteklosti so verjeli, da olje deluje kot afrodiziak. Sredico sadeža so uporabljali za nego las, boljše celjenje ran. Azteki so sadež uporabljali kot sredstvo proti gubam.

Avokadovo drevo je kultivirano že celih 7000 let. Sedaj ga množično gojijo v Kaliforniji, Floridi, Kubi, Argentini, Braziliji, Južni Ameriki in Avstraliji.

 
 
 

Olje

Avokadovo olje ima čudovite lastnosti, vendar ga ne smemo hraniti v hladilniku, saj pri nizkih temperaturah prične propadati. Pri hladnih temperaturah postane motno, nabirati se prično tudi usedline. Pri sobni temperaturi postane zopet prozorno. To je odraz dobre kvalitete samega olja. Nerafinirano olje ima temnoz eleno barvo.

 

Metode ekstrakcije

Olje se pridobiva s stiskanjem posušenih sadežev, ki niso primerni za prodajo. Najprej se sadeži olupijo, odstrani se tudi peška. Nato se meso sadeža zreže na tanke rezine. Rezine se položijo v peč s temperaturo 130°C tako, da se posušijo. S tem se iz sadežev odstrani voda. Posužene rezine se nato zmeljejo in hladno stisnejo. Hladnemu stiskanju sledi še filtriranje.

Pridelava olja je izredno zapleten proces in zaradi tega je resnično hladno stiskano olje redko. Poleg tega veliko količino olja rafinirajo, saj veliko količino rafiniranega avokadovega olja pokupi kozmetična industrija. Rafinirano olje ima rahlo rumeno barvo in daje komercialnim kremam ustrezno barvo. V aromaterapiji je seveda dobrodošlo hladno stiskano, nerafinirano, temno zeleno olje, saj ima kot tako veliko zdravilnih lastnosti.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline
 
C16:0 Palmitinska kislina 10-29
C18:0 Stearinska kislina <3,0
C20:0 Arašidova kislina <1
C22:0 Behenska kislina <0,5
  Enkrat nenasičene maščobne kisline  
C16:1 Palmitoleinska kislina 6-12
C18:1 Oleinska kislina 42-66
C20:1 Eikozanojska kislina 0,5
  Večkrat nenasičene maščobne kisline
 
C18:2 Linolna kislina 8-16
C18:3 α-linolenska kislina <5,0

 

Fizične lastnosti

Vonj podoben sadežu
Kislinsko število 0,2
Specifična gostota 0,9100-0,9200
Energetska vrednost Kcal/100ml 895
Jodno število 86
Število miljenja 186

 

Vsebnost vitaminov in mineralov

Avokadovo olje vsebuje vitamine A, B1 in D, od mineralov pa kalij, fosfor, magnezij, žveplo, kalcij, natrij, baker.

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Avokado je skoraj popolna hrana. Telo ga dobro prebavi, pomaga pri prebavnih motnjah, infekcijah sečil, bolezni jeter in žolčnika.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

 • Čudovito pomirjevalo za kožo.
 • Bolje prehaja skozi pokožnico od vseh osnovnih olj.
 • Izredno cenjeno osnovno olje pri masažah.
 • Zdravilno deluje na kožo, še posebno deluje vlažilno, mehčalno, proti gubam.
 • Še posebno je priporočljivo za nego suhe kože.
 • Še posebno je primerno za splošna vnetna stanja kože.
 
 
 

Kozmetika

Avokadovo olje vsebuje veliko lecitina in je pogosto del kozmetičnih izdelkov, vključno s šminkami. Maska, narejena iz mesa avokada, ki jo pustimo na obrazu za dvajset minut, kožo očisti in jo navlaži. V kolikor naredimo mešanico olj iz enakih deležev oljčnega, sezamovega in avokadovega olja, le-to lahko uporabimo za zaščito pred soncem.

 

Prehrana

Avokado in avokadovo olje sta pogosto del kulinarike, saj vsebujeta veliko vitaminov in mineralov. Z razliko od splošnega prepričanja, da sadež pomaga k izgubi telesne teže, vsebuje tudi veliko beljakovin. Olje se pogosto pojavlja v solatah in predjedeh. Meso sadeža je tudo bogat vir vitamina D (več kot maslo ali jajca) in kalija.

 
Kako do nas
  • Družbena omrežja

    

  • Kontakt