Arganovo olje

Rastlina in okolje

Arganovo drevo (Argania spinosa) raste na jugo-zahodu Kraljevine Maroko v pokrajini Souss-Masa-Draa. Spada med najstarejša drevesa na našem planetu, saj je eno redkih dreves še živečih iz terciarne dobe. To drevo ima trde sadeže iz katerih izdelujejo izredno cenjeno olje za prehrano. Drevo je bodičasto, doseže 8-10m višine in živi 150 do 200 let. Je izredno trdoživo, dobro prenaša visoke temperature in slabo zemljo. Zanj je značilno, da požene izredno globoke korenine, ki skupaj dobro držijo zemljo ter tako preprečujejo erozijo in širjenje puščave. Drevesno deblo je izredno zgrbančeno in kot tako omogoča kozam, da plezajo po njem in se hranijo z listi in sadeži. Leta 1998 je UNESCO proglasil Arganovo drevo kot svetovno dediščino človeštva.

Sadež je na zunaj zelen in izredno podoben olivi, vendar je večji in bolj okrogel. Znotraj se nahaja orešček z izredno trdo lupino, ki vsebuje dva do tri jedrca.

 
 
 

Olje

Arganovo olje je izredno tekoče in rahlo temnejše od oljčnega z rdečim odtenkom. Okus ima po lešnikih.

 

Metode ekstrakcije

Pridobivanje arganovega olja po tradicionalni metodi je izredno mukotrpno in dolgotrajno. Vsak orešček se mora ročno zdrobiti in od lupine ločiti jedrca. Za en liter olja je potrebno dvajset ur dela in 40kg sadežev. Jedrca se nato pražijo in zdrobijo. Zdrobljeni masi se primeša voda. Olje se pridobiva iz paste z ročnim stiskanjem.

V zadnjem času so pričeli olje izdelovati mehansko s pomočjo stiskalnic. Ko se jedrca spražijo, se jih zdrobi in stisne mehansko. Tako se pridobi več hladno stiskanega olja, med samim postopkom pa ni potrebna voda. To podaljša življenjsko dobo olja. Kljub temu pa luščenje še vedno poteka ročno.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C16:0 Palmitinska kislina 12
C18:0 Stearinska kislina 6
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C18:1 Oleinska kislina 45
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 35-38
C18:3 α-Linolenska kislina <0,5

 

Fizične lastnosti

Vonj blag, značilen vonj
Kislinsko število 1,1
Specifična gostota 0,908-0,918
Barva rahlo temnejša od oljčnega olja, z rdečim odtenkom
Jodno število 96-97
Število miljenja 170-200
Peroksidno število <6

 

Vsebnost vitaminov in mineralov

Olje vsebuje veliko vitamina E.

 

Zdravilne lastnosti

Arganovo olje je bogato z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, ki je bogat antioksidant. Visoka raven oleinske kisline pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Stimulira cirkulacijo krvi in obrambo organizma.

 
 
 

Kozmetika

V kozmetiki se to olje izredno pogosto uporablja. V kozmetična sredstva za nego kože in las ga dodajajo zaradi močnega delovanja proti staranju in obnavljanju. Deluje antioksidacijsko in vsebuje veliko vitamina E. Maročani ga uporabljajo za nego kože in zaščito las. Pogost se uporablja za izdelavo mil, krem, masažnih olj, krem proti staranju, po britju ipd. Uporabljate ga lahko namesto nočne kreme. Že nekaj kapljic olja zadostuje za celoten obraz. Na kožo deluje regenerativno in tonično ter ohranja elastičnost kože.

 

Prehrana

Uporablja se v prehrani, vendar v majhnih količinah zaradi visoke cene. Primeren je za začinjanje, solatne prelive ipd. Najbolj znana jed iz arganovega olja je amlou, ki je naren iz arganovega olja, mandljev in medu. Postreže se ga kot omako v katero se pri zajtrku namaka kruh. Aromo ima podobno arašidovemu maslu.

Pred vsakim nakupom bodite previdni, saj zaradi visoke cene mnogi prodajalci poskušajo z redčenjem arganovega olja z bolj cenenimi olji. Nekateri poskušajo prodati oljčno olje, ki ga obarvajo s papriko ali kakšnimi drugimi barvili. Hraniti ga morate v temnih steklenicah na hladnem mestu. Ko steklenico odprete, je bolje, da jo hranite v hladilniku.

 
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt