Kakavovo maslo

Rastlina in okolje

Kakavovec (Theobroma cacao) je tropska kulturna rastlina iz družine kakavovčevk. Drevo je visoko do 20 m, razširjeno predvsem v Srednji in Južni Ameriki, Indiji, Gani, Nigeriji, Cejlonu ter Javi. Drevo ima zimzelene, jajčaste in mehurjaste liste. Neposredno iz stebla ali starejših poganjkov poženejo majhne skupine drobnih belih cvetov. V rdečih ali rumenih plodovih, podobnih melonam in dolgih do 20 cm, je od 30 do 60 semen, kakavovih zrn, ki so grenkega okusa.

Kakavova semena so bila že od nekdaj izredno cenjena. Prišlo je celo obdobje, ko so jih uporabljali kot denarno valuto. Kakavovo maslo so prvič naredili leta 1695.

Uživanje semen pospešuje izločanje tekočin in stimulirajo, saj vsebujejo kofein (0,05-0,3%) ter teobromin (1-3%), čeprav slednji ne deluje na centralni živčni sistem. V preteklosti so z maslom odpravljali gube na vratu, okrog oči in ust. V Evropi so ga skupaj z ostalimi sestavinami uporabljali za zdravljenje okužb prebavil, diareje, astme, bronhitisa in kašlja.

 

Olje

Kakavovo maslo ali teobrominovo olje je izredno stabilno, saj vsebuje veliko antioksidantov. Hranimo ga lahko celo tja do pet let.

 
 
 

Metode ekstrakcije

Semena kakavovca vsebujejo tja do 50% lipidov. Najprej se fermentirajo, nato sperejo in osušijo. sledi luščenje, praženje in nato vroče stiskanje. Ta zadnji del loči kakav od kakavovega masla. Pogosto se olje pridobiva tudi s pomočjo topil.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C16:0 Palmitinska kislina 25-29
C18:0 Stearinska kislina  
C20:0 Arašidova kislina  
  Enkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:1 Oleinska kislina 34-36
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolna kislina <4

 

Fizične lastnosti

Vonj čokoladen
Kislinsko število 2,7
Specifična gostota 0,973 (25°C)
Jodno število 35
Število miljenja 193
Tališče 34-38°C

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Kakavovo maslo se pogosto uporablja kot osnova za izdelavo supozitorijev in pesarjev. Izkoriščali so namreč dejstvo, da se topi pri telesni temperaturi. Uporablja se tudi kot osnova za mazila.
Purinska alkaloida kofein in teobromin sta odgovorna za poživljajoč učinek kakava in čokolade. vplivata tudi na trpek okus kakava.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Uporablja se lahko v kremah in masažnih oljih. topi se v rokah in mehča ter naolji kožo.

Pripomore k hitrejši porjavelosti kože ter odpravlja brazgotine in strije.

 

Kozmetika

Maslo je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov na splošno.

 
 
 

Prehrana

Zmleta kakavova zrna in kakavovo maslo so osnovna sestavina čokolade. Kljub njegovemu značilnemu vonju kakavovo maslo, ki se uporablja za izdelavo čokolade, navadno rafinirajo. S tem mu odvzamejo njegov značilen vonj in ga nato deodorirajo. Umetno mu dodajo vonj.

 

Kakavovo maslo lahko povzroča alergične reakcije na koži. Včasih mu primešajo voske, stearine in loj.
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt