Bučno olje

Rastlina in okolje

Navadna buča (Cucurbita pepo var.) ima plazeče se, robato steblo in 15-30cm dolge, petkrpne liste. Cvetovi so posamični, veliki, rumeni do oranžni. Celotna rastlina je ščetinasto dlakava. Plod je velik, zelen in nosi v sebi obilje semen, ki so zakladnica mineralov (kalcija, magnezija, fosforja, železa, kalija in cinka) ter vitaminov A, B, C, D, še posebno vitamina E. vsebujejo tudi veliko rastlinskih beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin.

K nam so buče prišče iz Amerike, predvsem iz Mehike in Peruja, v 17. stoletju. Rastejo navadno na kompostnih obronkih.

Iz semen se prideluje bučno olje, ki je kulinarična posebnost Štajerske, Prekmurja in nekaterih predelov Avstrije. S svojimi koristnimi pridelki posegajo v pokrajinsko izročilo pridelovalne, predelovalne in prehranjevalne tradicije. V Pomurju se je temnozelena tekočina uveljavila kot žlahtna začimba in izjemno živilo, ki je prispelo k oplemenitenju arome in prepoznavnosti okusa tradicionalne kulinarične in gastronomske prakse.

Semena, ki vsebujejo kar 30% beljakovin, so jedli že Rimljani, da bi ohranili moškost. Zdrobljeni in zmešani z medom naj bi delovali preventivno pred rakom prostate.

 
 
 

Olje

Bučno olje je značilne temno zelene barve in vsebuje tudi do 80% linolenske maščobne kisline. Bogato je s cinkom in vsebuje vitamine B, C, E (18g/100ml) ter fitosterole, ki zavirajo vnetje prostate.

 

Metode ekstrakcije

Olje se pridobiva z mehanskim stiskanjem praženih ali nepraženih semen. Slednje je najboljše kvalitete.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C16:0 Palmitinska kislina 6-21
C18:0 Stearinska kislina 3-8
C20:0 Arašidova kislina <1
C24:0 Tetrakozanojska kislina <1
  Enkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:1 Oleinska kislina 24-41
C20:1 Eikozanojska kislina <0,5
C24:1 Nervonska kislina <1
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 42-60
C18:3 Linolenska kislina <2

 

Fizične lastnosti

Kislinsko število 2,3-5
Specifična gostota 0,9201-0,9210
Barva temno zelena
Jodno število 121-126
Število miljenja 185,5-195,3

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Predvsem v zimskem času je znano po tem, da naj bi odganjalo bolezni dihalnih poti. Deluje rahlo diuretično, pomirja prebavni trakt in odpravlja gliste. Je eno od najbolj hranljivih olj in vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Pri moških pomaga preprečevati težave s prostatot, pri ženskah pa infekcije sečil.

 

Kozmetika

Bučno olje ohranja kožo gladko, še posebno je primerno za poškodovano in lišajasto kožo.

 

Prehrana

Bučno olje lahko uživamo hladno, kot dodatek raznim jedem in solatam, lahko pa ga uporabljamo tudi za pripravljanje raznih toplih jedi, omak in slaščic. Olje je lahko prebavljivo, ne draži želodčne sluznice, ne povzroča zgage ampak jo celo blaži - zato je še posebej priporočljivo tistim, ki imajo želodčne težave.

 
 
 
Bučno olje ima dokaj dolgo življenjsko dobo, vendar ga moramo hraniti v hladilniku. Nikoli ga ne smemo segrevati.
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt