Bombaževo olje

Rastlina in okolje

Bombaževec (Gossypium barbadense) je do 1,5m visoka, večinoma grmasta rastlina. Listi so praviloma dolgopecljati in dlanasto krpati. Veliki cvetovi so bele, rumene ali rožnate do škrlatne barve s številnimi prašniki. Približno štiri tedne po oploditvi se zrela plodna glavica zašpiči. Semena so bogata z oljem in imajo šop do 4cm dolgih semenskih laskov.

Najstarejše ostanke blaga iz bombaža so našli v Indiji. Že Rimljani in Grki so v starem veku bombaž izredno cenili zaradi njegove kvalitete in beline. Staroameriška ljudstva so to tkanino poznala že veliko prej, preden so ga Arabci prinesli v Evropo. V 14. stoletju so Benečani množično trgovali z bombažem, svoje trgovanje pa razširili tudi severno od Alp.

V zadnjem času je gojenje bombaža v Evropi popolnoma zamrlo, medtem ko ga drugod še intenzivno gojijo. Povedati je tudi potrebno, da je pridelava bombaža izredno škodljiva za okolje, saj se pogosto pri tem uporabljajo velike količine gnojil, kemikalij in vode. Kot najboljši vrsti bombaža veljata Mako iz Egipta in Sea Island Cotton iz ZDA.

 

Olje

Olje bombaževih semen ali bombaževo olje se dandanes goji na gensko spremenjenih rastlinah na vseh petih celinah. Porebno ga je kemično prečistiti, saj vsebuje gosipol, naraven strupen pesticid, ki rastlino varuje pred insekti. Prideluje se iz semen bombaževca, je izredno obstojno in brez vonja. Uporablja se izredno pogosto, saj je izredno poceni in dostopen.

 
 
 

Metode ekstrakcije

Bombaževo olje se pridobiva iz semen bombaževca potem, ko se odstrani bombaž. Stiskanje poteka pri visokih temperaturah in pritisku. Olje je potrebno tudi rafinirati. Nerafinirano olje se uporablja kot pesticid.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C16:0 Palmitinska kislina 22-26
C20:0 Arašidova kislina <4
C22:0 Behenska kislina <4
C24:0 Tetrakozanojska kislina <1
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C18:1 Oleinska kislina 15-21
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 49-58

 

Fizične lastnosti

Vonj brez vonja
Specifična gostota 0,915-0,921
Jodno število 109-120
Število miljenja 190-198

 

Kozmetika

Zaradi nizke cene in lahke dostopnosti se pogosto uporablja pri izdelavi mil, krem, šamponov in mazil. V nobenem primeru se ne uporablja v aromaterapiji, ker nima terapevtskih učinkov.

 
 
 

Prehrana

Zaradi nizke cene in lahke dostopnosti se pogosto uporablja v solatnih oljih in oljih za cvrtje. Z njim izdelujejo tudi čips in ostalo hitro pripravljeno hrano.

Bombažno olje povzroča alergije, vendar je skoraj nemogoče dobiti kozmetični izdelek, ki ga ne bi vseboval. V aromaterapiji se tega rastlinskega olja ne uporablja!

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt