Izlužnina lipovca

Rastlina in okolje

Lipovec (Tilia cordata) je do 25m visoka rastlina, ki ima do 12cm dolge, široko srčaste na spodnji strani dlakave liste. Cveti v socvetju petih do enajstih cvetov, ki omamno dišijo. Plodovi imajo tanko lupino, li se z lahkoto zdrobi. Raste v Evropi in vse do Sibirije.

Zanimivo je, da imajo cvetovi lipovca več zdravilnih lastnosti kot cvetovi lipe. Pomagajo pri apopleksiji, epilepsiji, palpitacijah, migreni, histeriji, arterosklerotski hipertenziji, febrilni mrzlici in še posebno pri povišanem krvnem tlaku, ki je posledica živčne napetosti.

Cvetovi vsebujejo eterično olje, sudoriferne glikozide in hesperidin.

 
 
 

Metode ekstrakcije

Izlužnino pridobivamo tako, da cvetove potopimo v kvalitetno rastlinsko olje, ki je navadno sončnično olje. Rastlino v olju pustimo več dni, steklenico pa večkrat dobro pretresemo. Na koncu mešanico precedimo in dobimo olje lipovca.

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Deluje kot fungicid, sredstvo proti krčem, diuretik in sedativ. Čaj iz cvetov lipovca se uporablja kot sredstvo proti glavobolom, ki so posledica povišanega krvnega tlaka, histeriji, nespečnosti in pospešujejo prebavo.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Izlužnina oz. olje lipovca je čudovito sredstvo zoper nastajanje gub, blaži tudi bolečine, ki jih povzroči revmatizem, vlaži kožo ter blaži draženje same kože. Uporablja se tudi kot olje za masažo dojenčkov, saj pomirja in nežno neguje mlado kožo.

 

Prehrana

V prehrani se uživa predvsem čaj iz cvetov lipovca.

 
 
 
Odsvetuje se uporaba čaja ali izlužnine iz cvetov lipovca pri ljudeh, ki trpijo za kakšno od srčnih obolenj.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt