Izlužnina korenine navadnega gabeza

Rastlina in okolje

Navadni gabez (Symphytum officinale) je zdravilna rastlina, ki raste po celotni Evropi, vse do vzhodne Azije in Kavkaza. Ta trajnica zraste do višine 120 cm. Listi so pritlični, pecljati, jezičasti in srhkodlakavi, celorobi in sočni. Rastlina cveti od maja do avgusta, cvetovi pa so rožnati ali vijoličasti, ozko zvonasti. Imajo 5 med seboj zrastlih venčnih listov v dvojnih vijačkah v zalistju zgornjih listov. Cvetovi so združeni v socvetja. Plodovi so gladki in bleščeči se oreščki.

Gabez ima zelo razvit koreninski sistem, ki iz okoliške prsti močno izčrpava vodo in tako suši in izrablja prst. Zaradi tega to rastlino kmetje močno zatirajo.

Korenina in listi se uporabljajo za zdravljenje težkih ran (tudi zagnojenih). To jim omogoča največja koncentracija alantoina v vseh rastlinah. Notranja uporaba gabeza se odsvetuje, saj vsebuje hepatotoksične pirolizidinske alkaloide.

Druga ljudska imena za to rastlino so: gabež, gavez, črni koren, izvinek, kostni celivec, opašica, skornik, svaljnik...

 
 
 

Metode ekstrakcije

Gabezovo olje se pridobiva iz svežih korenin, ki jih naberemo zgodaj spomladi, od marca do aprila. Korenine očistimo in narežemo na kolobarje. Z njimi napolnimo stekleno posodo s širokim grlom in prelijemo s sončničnim, arašidovim ali oljčnim oljem. Mešanico po štirih tednih precedimo in olje spravimo v temne in dobro zaprte stekleničke. Takšno olje je primerno za zunanjo uporabo.

 
 
 

Zdravilne lastnosti

Gabezovo olje pospešuje celjenje in obnovo poškodovanega tkiva ter preprečuje gnojenje. Pomaga pri vseh poškodbah, pa naj bodo to zmečkanine, ureznine, izvini, udarnine ali zlomi. Izredno dobro pomaga tudi pri težavah s kožo (luskavica, ekcemi, akne, alergije), revmatskih in kostno-mišičnih obolenjih. Navedene težave zdravimo zgolj z zunanjo uporabo!

 

Izlužnino korenine navadnega gabeza uporabljamo zgolj zunanje, saj pri notranji uporabi pride lahko do zapletov!

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt