Dombovo olje

Rastlina in okolje

Tamanu (Calophyllum inophyllum) spada v rod kalofil, ki spada v družino krčničevk. Je zimzeleno drevo, ki zraste do višine 20m in izvira iz vzhodne Afrike. Raste vse od Indije do Avstralije. Je okrasna rastlina z razpokanim, temnim lubjem in temno zelenimi svetlečimi listi. Listi so 10-20cm dolgi. Cvetovi so beli, dišeči in široki 25mm, rastlina pa cveti januarja in julija.

Na drevesu rastejo orehi domba z debelo lupino. Znotraj je eno seme, ki je velikosti oreha.

Olje, izlužnine in tinkture različnih delov rastline so ljudje uporabljali v zeliščarstvu skozi celo zgodovino. S temi pripravki so zdravili širok spekter kožnih obolenj, bolezni in lajšali mnoge bolezenske znake. Tako rastlini pripisujejo analgetične, naktericidne, antiinflamatorne, cikrulatorne in imunostimulativne lastnosti.

 
 
 

Olje

Olje se pridobiva iz semen, ki se sušijo na soncu 4-6 tednov. V tem času semena oksidirajo, potemnijo, v njih pa se razvije olje in smola. Olje je okusno, temno zeleno barve. Povprečno se iz semen enega drevesa pridela 4-5l olja.

Olje vsebuje antiinflamatorne kumarine, smolo, vosek, 92% nevtralnih lipidov, 6,4% glikolipidov in 1,6% fosfolipidov ter druge aktivne snovi.

 

Metode ekstrakcije

Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem na soncu posušenih semen.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C16:0 Palmitinska kislina 12-15
C18:0 Stearinska kislina 8-13
C20:0 Arašidova kislina <1,0
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C16:1 Palmitoleinska kislina <1,0
C18:1 Oleinska kislina 35-49
C20:1 Eikozanojska kislina <1,0
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 21-40
C18:3 Linolenska kislina 0,3-1,3

 

Fizične lastnosti

Barva temno zelena, skoraj črna
Vonj po orehih
Specifična gostota 0,923-0,9633 @20°C
Jodno število 99-108
Število miljenja 189

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Je čudovito in širokospektralno olje za odpravljanje kožnih obolenj in nepravilnosti. Z njim se odpravlja težave z lasmi in lasiščem, aknavost, ekcem, psoriazo, brazgotine, obrazno nevralgijo, pasavec ipd. Pospešuje fagocitozo, deluje protivnetno in protibolečinsko. Ne draži sluznic in ga zato lahko uporabljamo za zdravljenje analnih fisur, vnetje vagine in razpokanih dojk.

 
 
 

Kozmetika

Evropska kozmetika je to olje pograbila z obema rokama in ga vključila v svoje kozmetične pripravke. Primeren je za starejšo, suho in nagubano kožo.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt