Arašidovo olje

Rastlina in okolje

Arašid ali zemeljski orešček (Arachis hypogaea) je enoletna južnoameriška metuljnica. Spada med starejše kulturne rastline, ki jo v tropih in subtropih gojijo v različnih sortah. Doseže 15-70cm višine, glavno korenino pa ima dolgo več kot 30cm. Listi so pernati, z dvema paroma 2-5cm dolgimi, kratkopecljatimi lističi. Cvetovi so rumeni, metuljasti, ki odcvetijo v nekaj urah. Povečini so po 3-7 skupaj v zalistju in se oprašijo sami. Po oploditvi razvijejo do 15cm dolg plodni pecelj, ki se ukrivi proti zemlji tako, da plodnice prodrejo 4-8cm globoko v tla. V dveh mesecih nato zrastejo 2-6cm dolgi, slamnatorumeni stroki. Plodovi imajo trdo vlaknato, zaprto lupino in vsebujejo 1-5 podolgovato ovalnih, 1-2,5cm dolgih semen s papirju podobno, rdeče rjavo lupino. Semena vsebujejo veliko vitamina B in E, skoraj 50% olj, 25% beljakovin in 3-8% ogljikovih hidratov.

Arašidovo olje so pričeli izdelovati šele po letu 1814 v Franciji in to kljub temu, da so rastlino gojili že pred 3000 leti. Sama rastlina izvira iz Severne Amerike, vendar pa je dandanes že močno razširjena po celotnem tropskem in subtropskem podnebju, še posebno v Ameriki, Afriki, Indiji in na Kitajskem. Trgovci s sužnji so z arašidi hranili svoje blago.

 
 
 

Olje

Arašidovo olje so pričeli pridobivati šele po letu 1814 in to kljub temu, da so rastlino gojili že dolgo pred tem. Je cenejši nadomestek za mandljevo olje. Ima značilen vonj in v masažnih oljih doda kar pretiran masten občutek, ki ni cenjen. Na tržišču dobimo hladno stiskano ali visoko rafinirano. Slednje ne vsebuje nobenih mineralov in vitaminov.

 

Metode ekstrakcije

Iz arašidovih jedrc se s stiskanjem pridobiva arašidovo olje. Oljčna pogača, ki ostane od stiskanja olja, se uporablja kot polnovredna krma za živino.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C18:0 Stearinska kislina 1,3-6,5
C20:0 Arašidova kislina 1-3
C22:0 Behenska kislina 1-5
C24:0 Tetrakozanojska kislina 0,5-3
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C18:1 Oleinska kislina 35-72
C20:1 Ekozanojska kislina 0,5-2,1
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 13-43
C18:3 Linolenska kislina <0,6

 

Fizične lastnosti

Vonj zelo rahel vonj po orehih
Specifična gostota 0,912–0,920 @20°C
Barva svetlo rumena
Jodno število 86–107
Število miljenja 187–196

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Arašidovo olje lajša težave, ki jih povzroča artritis in revpatizem. Drugače pa je po svojih lastnostih izredno podoben oljčnemu olju.

 
 
 

Kozmetika

Pogosto se uporablja pri izdelavi mil, šamponov, krem in utrjevalcev las. Izredno priljubljen je tudi pri farmacevtih, saj velja kot izredno stabilno olje v mazilih, saj se ne vpije prehitro.

 

Prehrana

Je izredno hranljivo olje, z energetsko vrednostjo 898 Kcal/100ml. Pogosto je cenejši nadomestek za oljčno olje. Uporabljamo ga lahko tudi za cvrtje.

 

Ljudem, alergičnim na oreščke ali arašide se uporaba tega olja močno odsvetuje. V milih lahko deluje dražilno.
 
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt