Gorčično olje

Rastlina in okolje

Bela gorčica (Sinapis alba) spada v rod križnic in verjetno izvira iz Mediterana, vendar pa jo sedaj gojijo po celi Evropi. Je enoletnic, 30-60cm visoka rastlina. Ima mehke rumenkasto zelene liste. Plod je dolg 2,5cm in v notranjosti razvije svetlo rjava, 1mm velika semena.

Grki so jo poznali že v 4. stoletju pr. n. št., uporabljali pa so jo kot zdravilo in ne kot začimbo. Prvi recept za pripravo gorčice so v 1. stoletju zapisali Rimljani. V 8. stoletju je v srednji Evropi gorčica prvič omenjena v zapisu Karla Velikega. Pred razširitvijo uporabe popra in čilija sta bili gorčica in hren edini ostri začimbi, ki so ju imeli na razpolago evropski kuharji in sta bili temu primerno razširjeni in priljubljeni.

V starem Rimu so zdravniki priporočali gorčico kot zdravilo zoper kačje pike, izpadanje las, gobavost in uši. V severni Indiji uporabljajo gorčično olje za nego las in v kulinarili. Pest gorčičnih semen spražijo v litru sesamovega ali kokosovega olja, precedijo, ohladijo in z malo vode nanesejo na aknasto kožo.

 
 
 

Olje

Gorčično olje se vse pogosteje uporablja v prehrani, še pogosteje pa v farmaciji, kozmetiki in pri izdelavi usnjenih in volnenih izdelkov. V masažnih oljih ogreva in pospešuje prekrvavitev.

 

Metode ekstrakcije

Gorčično olje je pridobiva s hladnim stiskanjem, semena pa vsebujejo 28-35% rastlinskega olja in 1% eteričnega olja.

 

Sestavine

Koda Vrsta %
  Nasičene maščobne kisline  
C18:0 Stearinska kislina <0,5
C20:0 Arašidova kislina 9-12
C22:0 Behenska kislina 9-12
C24:0 Tetrakozanojska kislina 30-40
  Enkrat nenasičene maščobne kisline
 
C16:1 Palmitoleinska kislina 1,5-3
C18:1 Oleinska kislina 0,5-1,5
C20:1 Ekozanojska kislina <1,5
C22:1 Eruka kislina <1,5
C24:1 Nervonska kislina <1,5
  Večkrat nenasičene maščobne kisline  
C18:2 Linolska kislina 20-30
C18:3 α-Linolenska kislina 2-4
C18:3 γ-Linolenska kislina 10-14

 

Fizične lastnosti

Vonj močno začimben
Specifična gostota 1,014-1,030 @20°C
Barva srednje temnorumena
Jodno število 95-120
Število miljenja 168-177

 

Zdravilne lastnosti

Olje se uporablja za zdravljenje širokega spektra obolenj. Vrelemu olju se primešajo liste kane, s to izlužnino pa se nato masira lasišče za spodbujanje rasti las.

 
 
 

Prehrana

Olje je prečudovito v solatnih prelivih, zmleta semena pa se uporabljajo kot začimba v omakah in obarah. Semena so tudi ena glavnih sestavin gorčice.

 

Gorčično olje moramo uporabljati razredčeno, saj v nasprotnem primeru draži kožo in sluznice.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt