Eterično olje atlaške cedre

(Cedrus atlantica)

Kratek opis: Atlaška cedra izvira iz znamenitih libanonskih ceder, ki so znane iz Biblije. Je visokoraslo in zimzeleno drevo, ki doseže višino 30m ter starost preko tisoč let. Raste piramidasto. Iglice so dolge 2,5cm, modrikasto zelene in v šopih na kratkih poganjkih. Storži so dolgi 5-7cm in debeli 4cm. So svetlo rjave barve in pokončni. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo lesa, ostružkov in žagovine.

Olje libanonskih ceder je verjetno eno prvih pridelanih olj, ki so jih pridelovali antični Egipčani za balzamiranje, kozmetiko in parfumerijo. Olje je bilo eno od sestavin znanega protistrupa »mithriad«, ki je bilo v uporabi več stoletij. Njen les so uporabljali tudi za gradnjo, njegov vonj pa je odganjal mravlje in insekte, podobne lastnosti pa ima tudi eterično olje atlaške cedre.

 
 
 

Tradicionalno se je to eterično olje uporabljalo za zdravljenje infekcij dihal in sečil ter kot kadilo. Še dandanes ga uporabljajo v tibetanskih templjih in v tibetanski medicini.

Nahajališče: Libanon, Ciper, Maroko, Alžigira

Lastnosti: Ima težak, kafrast, lesen vonj z globokimi, sladkimi, balzamičnimi podtoni. Je rumene ali oranžne barve. Dobro se meša z ostalimi lesovi in z jasminom, kadilno bozvelijo, vetiverjem, pačulijem, rožmarinom in bergamotko.

Terapevtsko učinkovanje: afrodiziak, antiseptik, antiseboroik, astringent, diuretik, ekspektorans, fungicid, insekticid, mukolitik, sedativ (živčevje), stimulans (obtočila), tonik.

To eterično olje ima izredno možat vonj in se najpogosteje uporablja prav v moški kozmetiki. Primerno je za mastno, aknasto kožo, prhljaj, zdravljenje sečil, prehlada in kroničnega bronhitisa. Na splošno za atlantsko cedro velja, da krepi, pomirja in odpira.

Učinkovanje na duhovnem področju: spodbuja moč, fokus, uravnoteženost, trdnost, vztrajnost, samozavest.

Energija cedre predvsem navdihuje s stabilnostjo. Človeka preplavlja z integriteto, stabilnostjo in solidarnostjo. Ima lastnosti, ki so potrebne v trenutku, ko je duša človeka oslabljena zaradi prehitrega načina življenja, doživljanja in nezmožnostjo odpuščanja. Podžiga moč, ki jo potrebujemo za hojo po poti življenja.

 
 
 

Prinaša razumevanje s povsem logičnega, nečustvenega vidika, pri tem pa ne izloča usmiljenja in sočutja. Njena narava nam pomaga dokončati delo, ki nam v tistem trenutku ne diši in nam daje moč, da ne postanemo maščevalni. Cedra ima v sebi duše naših prednikov; krepost in silo univerzuma. Skozi to svojo energijo nam omogoča, da preko preteklosti lahko pogledamo v prihodnost. Pogled pa je poln srčne moči, modrosti in varnosti, ki jo navdihuje ljubezen.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt