Eterično olje brina

(Juniperus communis)

Kratek opis: Brin je do 8m visok grm ali drevo s sivo ali rdeče-rjavo skorjo. Ima zelenkasto rumene cvetove in majhne jagode. Zorijo dve leti. Prvo leto so zelene, šele drugo leto potemnijo in postanejo črnomodre. doseže starost 800 let, raste pa v severnem zmernem pasu. Pri nas ga je največ na Krasu. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo stisnjenih in delno posušenih jagod ter mladih vejic.

 
 
 

Nahajališče: Francija, Italija, Madžarska, Avstrija, Srbija, Hrvaška, Sibirija, Skandinavija

Lastnosti: Eterično olje brina ima čist, svež, terpentinov vonj z zadimljenimi, balzamičnimi, lesnatimi, poprastimi podtoni. Dobro se meša z večino lesov in citrusov, prav tako pa tudi z kadilno bozvelijo, muškatno kaduljo, sivko, geranijo in benzoinom.

Terapevtsko učinkovanje: antirevmatik, antiseptik, spazmolitik, antitoksik, detoksik, afrodiziak, astringent, karminativ, diuretik, emenagog, rubefaciens.

Brinove jagode so priljubljena začimba, iz njih se kuha tudi brinovec. V preteklosti so jih uporabljali tudi v veterini, saj so iz njih izdelovali mazilo za zdravljenje ran. Sam vonj se uporablja med religijskimi obredi že več tisoč let, saj so njegov vonj povezovali z očiščevanjem tako telesa, kot tudi duše. Preganjal naj bi tudi zle duhove. V starodavnem Egiptu so olje uporabljali pri mumificiranju trupel. Rimljani so vejevje brina zažigali doma in na pogrebih. Tako kot Grki so ga uporabljali tudi za preprečevanje širjenja epidemij.

 
 
 

Eterično olje brina očiščuje. Na fizični ravni se ta lastnos izraža v močnem očiščevalnem in toničnem učinku. Izredno dobro drenira limfatični sistem in pomaga telesu, da iz sebe izloči toksine. Deluje dobro kot rubefaciens, saj širi krvne žile in tkiva pod kožo ter pospešuje zdravljenje globlje ležečih tkiv.

Je tudi eno najboljših eteričnih olj v primeru cistitisa ali infekcij sečnih poti. Za lokalne masaže, tonike in vroče komprese ga je pametno mešati z bergamotko. Pomaga tudi odpraviti živčno napetost, miselno izčrpanost in nemir. V majhnih količinah je dober tudi za nego, še posebno mastne in aknaste, kože.

Učinkovanje na duhovnem področju: spodbuja pogled v samega sebe, izboljšanje, moč, vitalnost, odkritost, razsvetljenje in skromnost.

Masaža z brinovim eteričnim oljem je namenjena zaključevanju naloge in učenju lekcij. Med samim postopkom učenja odstranjuje zapore na naši poti do božjega duha. Posreduje pri prenosu naših želja in prošenj ter se ponuja kot ščit pred nečistimi mislimi, ki bi lahko nasitile našo meditacijo in pogovor z univerzumom.

 
 
 

Ko vdihujemo eterično olje brina, se prične izvrševati očiščevanje na subtilnih nivojih tako, da lahko neovirano spregovori duh našemu srcu in mislim.

Uporaba tega eteričnega olja se odsvetuje med nosečnostjo in pri majhnih otrocih. Nerazredčeno draži kožo. Njegova uporaba se odsvetuje pri vnetju ledvic.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt