Eterično olje bora

(Pinus sylvestris, Pinus nigra, Pinus pinaster)

Kratek opis: Eterično olje bora se prideluje iz črnega bora (Pinus nigra), rdečega bora (Pinus sylvestris) in obmorskega bora (Pinus pinaster).

Rdeči bor je do 40 m visoko drevo, katerega steblo ima premer do 1,5m. Skorja je na mladih drevesih nevpadljive, rjave barve, na starejših pa se na zgornjem delu delbla in vejah lušči in odkrije intenzivno oranžno rdečo barvo. V območju vej je rdečkasta. Iglice izraščajo v parih in se obdržijo na drevesu tri leta. So modro zelene. Na odraslih rastlinah so dolge od 5 do 7, včasih tudi do 11cm. Doseže starost 300 let, raste pa v Evropi in Centralni Aziji.

 
 
 

Črni bor je do 40m visoko drevo. Skorja je črnorjava ali rdeče-vijoličasta in razpokana. Iz ene listne nožnice rasteta dve iglici, dolgi 8 do 15cm. Storži nimajo peclja, dolgi pa so do 8cm. Starost doseže do 600 let. Raste na območju Sredozemlja in v Mali Aziji.

Obmorski bor zdraste do 40m visoko, s skorjo sprva svetle, kasneje pa rdeče-rjave in močno razpokane kože. Iz listne nožnice rasteta dve, do 15cm dolgi iglici. Storži so dolgi 22cm. Raste v Sredozemlju.

Nahajališče: Avstralija, Madžarska, Amerika, Finska, Rusija

Lastnosti: Eterično olje se pogosto pridobiva s parno destilacijo iglic, mladih vejic in storžev, vendar je najboljše tisto, ki se pridobiva s suho destilacijo iglic. Eterično olje bora ima sveže, kafraste visoke note in suhe, sladke, balzamične podtone. Izredno dobro se meša z ostalimi eteričnimi olji, pridobljenimi iz lesa in zelišč, še posebej pa evkaliptusom, žajbljem, sivko in limono.

Terapevtsko učinkovanje: antimikrob, antinevralgik, antirevmatik, antiseptik, antivirus, baktericid, holagog, deodorant, diuretik, ekspektorans, insekticid, rubefaciens, tonik.

 
 
 

Eterično olje bora deluje ekspektoransno. Povečuje izločanje bronhialne sluzi. Zaradi tega se gost, lepljiv izloček v pljučih razredči, to pa olajša izkašljevanje. Dobro se obnese tudi pri vnetju sinusev in bolezni sapnic. Deluje tonično na pljuča, ledvice in živčni sistem. Izredno dobro odpravlja utrujenost in živčno izčrpanost. Celokupno rdeči bor obnavlja, poživlja in ojačuje.

Njegove stimulativne, antiseptične in analgetične lastnosti pridejo prav pri obkladkih in masaži pri športnih poškodbah in iztrošenosti. Pomaga lahko tudi pri vnetju sečnega mehurja in ostalih obolenjih sečnih poti, še posebno v primeru oslabljenih ledvic. Deluje dobro kot rubefaciens, saj širi krvne žile in tkiva pod kožo ter pospešuje zdravljenje globlje ležečih tkiv. Uporablja se pri vnetju sklepov in nevralgičnih obolenjih.

V kozmetiki se uporablja za odišavljenje mil in kopeli. V takšni obliki poživlja krvni obtok in preganja utrujenost. Poleg tega tudi čisti in razkužuje kožo.

Učinkovanje na duhovnem področju: spodbuja ponižnost, preprostost, zaupanje, stanovitnost.

 
 
 

Bori bedijo nad človečnostjo, ki mineva, a oni ostajajo. Med njimi in pod njimi vdihujemo njihov močan vonj, ki prodira skozi našega duha in prinaša razumevanje. Med tem procesom pademo v objem narave, ki nas sprejema. Eterično olje bora nas uči, da sta ljubezen in radodarnost neumrljiva, živita pa v tistih ljudeh, ki jih ljubimo. Ravno iz tega se lahko naučimo, da ne smemo nikdar uničiti tisto, kar je blizu našemu srcu, saj s tem uničimo sami sebe.

Uporaba eteričnega olja bora se odsvetuje v obliki inhalacij pri bronhialni astmi in oslovskem kašlju. Potrebna je previdnost pri nanašanju na preobčutljivo kožo. Ni priporočljiva uporaba tega eteričnega olja med nosečnostjo.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt