Eterično olje citronke

(Lippia citriodora, Lippia triphylla, Aloysia citriodora, Aloysia triphylla)

Kratek opis: Citronka je visok listnat grm s suličastimi in dišečimi listi ter majhnimi, belimi ali rožnatimi cvetovi. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov. Domovina citronke je Južna Amerika, od 18. stoletja pa je znana tudi v Evropi kot okrasna in zdravilna rastlina. Izredno je bila popularna pri viktorijanskih damah, saj so njene liste nosile v torbicah ali pa si jih utirale v kožo vratu, da je ta dišala po prijetnem vonju citronke. Iz njenih listov se pripravlja čaj, uporabljajo pa se tudi za pripravo slaščic.

 
 
 

Izvlečki in tinkture iz listov citronke se uporabljajo tudi za pridelavo likerjev. Listi imajo tudi antioksidativne lastnosti in pospešujejo prebavo.

Nahajališče: Francija, Španija, Maroko, Tunizija, Alžirija, Italija

Lastnosti: Eterično olje citronke ima sladek, limonasto svež vonj s sadnimi, cvetnimi podtoni. Dobro se meša z večino ostalimi zelišči in citrusi ter prav tako z nerolijem, palmarozo, kadilno bozvelijo, jasminom, brinom, mirto, geranijo.

Terapevtsko učinkovanje: antiseptik, spazmolitik, karminativ, detoksik, digestiv, sedativ.

 
 
 

Eterično olje citronke je primerno za uporabo pri prebavnih motnjah, ki nastanejo zaradi živčne napetosti. Prav tako prečiščuje jetra in prebavni sistem. Ob uporabi tega eteričnega olja je priporočeno tudi pitje citronkinega čaja. Na splošno je za citronko značilno, da pomirja, osvežuje in stabilizira. Ima svež limonin vonj, ki pomirja tesnobo, zmanjšuje stres in preganja apatičnost.

Citronko je potrebno uporabljati v majhnih količinah. V kopel damo dve kapljici eteričnega olja in ga po potrebi zmešamo s štirimi kapljicami eteričnega olja sivke.

 
 
 

Na psihološkem področju citronka odganja utrujenost in apatijo. Vzpodbuja tudi kreativnost in zvišuje koncentracijo. Pomaga odpiranje kozmičnim energijam ter pomaga izkoristiti kar največ iz danega trenutka z odganjanjem zasanjanosti.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt