Eterično olje ciprese

(Cupressus sempervirens)

Kratek opis: Cipresa je dolgoživeče, zimzeleno drevo z igličastimi listi. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov in vejic.

Nahajališče: Francija, Italija, Španija, Korzika, Sardinija, Sicilija.

Lastnosti: Eterično olje ciprese ima začimben, smolnat vonj s sladkimi, balzamičnimi, lesnatimi podtoni. Dobro se meša z ostalimi lesovi in citrusi ter prav tako z kadilno bozvelijo, žajbljem, sivko, kardamonom, majaronom, geranijo, nerolijem, črnim poprom in benzoinom.

 
 
 

Terapevtsko učinkovanje: antirevmatik, antiseptik, spazmolitik, antiperspirant, antitoksik, astringent, deodorant, diuretik, tonik, vazokonstriktor.

Cipresa se uporablja v primeru povečane tekočine v telesu, saj je močan astringent. to eterično olje mešamo v mazila za zdravljenje varic in hemeroidov ter uporabljamo v masažnih oljih, kopelih in kompresah pri bolečih in močnih menstruacijah. Lajša tudi vročinske valove, ki jih prinaša menopavza. Preprečuje tudi prekomerno potenje. Na splošno za eterično olje ciprese velja, da greje, izsušuje in blaži.

Čist in svež lesnat vonj ciprese je dobrodošel v kozmetičnih izdelkih za moške. Zdravi tudi aknavost, primeren pa je za mastno in preveč vlažno kožo. V kolikor želimo narediti čudovit deodorant, zmešajmo eterična olja bergamotke in geranije, hidrolat pomaranče, viržinski nepozebnik ter malo vodke.

 
 
 

Psihološko cipresa očiščuje, varuje in osvežuje. Je simbol večnosti in vceplja moč in modrost. Prav tako poživlja mirujoče subtilne energije. Povezujejo jo z osnovno čakro. V meditacijah jo lahko uporabljamo v primeru izgube ljubljene osebe in sprememb v življenju.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt