Eterično olje cimeta

(Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum)

Kratek opis: Cimet je samoniklo tropsko zimzeleno drevo, ki raste v Šri Lanki, gojijo pa ga tudi v tropskih predelih Indije, Brazilije itd. Ima dišeča stebla in ovalne liste. Ima belecvetove in modro-bele jagode. Eterično olje cimeta (Aetheroleum Cinnamomi) se pridobiva s parno destilacijo listov in vejic. Pridobiva se ga tudi iz lubja, vendar pa se tega eteričnega olja ne uporablja v aromaterapiji, saj draži kožo.

 
 
 

Nahajališče: Madagaskar, Indija, Jamajka, Šrilanka

Lastnosti: Eterično olje cimeta ima ognjen, rezek, aromatičen vonj s sladkimi, orientalskimi podtoni. Sveže je svetlorumene barve, pri staranju pa potemni. Dobro se meša s kadilno bozvelijo, miro, pomarančo, mandarino, benzoinom in ylang ylangom.

Terapevtsko učinkovanje: antimikrob, antiseptik, spazmolitik, astringent, karminativ, digestiv, stimulans, tonik.

Cimet velja kot simbol izobilja in je bil v antičnih časih izredno cenjena začimba. Arabci so uporabljali eterično olje cimeta za maziljenje med religijskimi obredi. Egipčani so cimet uporabljali za odišavljanje in v medicini. Bil je tudi ena od sestavin izredno cenjene dišave in zdravila »Megaleion«, ki so ga pogosto darovali bogovom v templjih. Omenja ga tudi Biblija, saj je bil sestavni del mazila, ki ga je prejel Mojzes. V starodavni kitajski medicini je bil cimet prisoten v mnogih zdravilih. Uporabljali so ga za pomirjanje živčnega sistema in cenili kot zdravilo zoper depresijo.

 
 
 

V aromaterapiji se, v primerjavi z ostalimi začimbami, uporablja redkeje. Kljub vsemu je učinkovit v izparilnikih, saj odpravlja prehladna obolenja in infekcije ter nalezljive bolezni, ki se prenašajo po zraku. Preudarno primešan masažnim mešanicam pomaga pri prebavnih motnjah, pospeši prebavo, flatulenci in okužbi prebavil. Na splošno je cimetovo eterično olje grelno, krepilno, obnovitveno in poživljajoče.

 
 
 

Na psihološkem področju deluje krepilno in obnovitveno. Uporablja se v primeru živčne oslabljenosti in pri starejših med zimskim časom, saj deluje grelno tako za telo, kot tudi dušo. Vliva voljo do življenja, odpravlja melanholijo in depresijo, ki nastopi zaradi letargije in pomanjkanja vitalnosti. Pomaga priklicati iskrico življenja in vdihuje pogum.

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt