Eterično olje bergamotke

(Citrus bergamia)

Kratek opis: Bergamotkino drevo je pomaranči sorodna rutičevka s sladko dišečimi cvetovi in povečini okroglimi, gladkimi, bledo rumenimi plodovi. Najprej so jo vzgajali zgolj v Italiji. Sadeži so podobni majhnim citrusom, ki imajo zeleno ali rumeno lupino, vendar so neužitni zaradi močnega kislega okusa. Eterično olje bergamotke je najbolj nežno od vseh eteričnih olj citrusov. Pridobiva se ga s hladnim stiskanjem lupin zrelih sadežev.

Nahajališče: Korzika, Maroko, Italija

Lastnosti: Eterično olje bergamotke ima sladek, limonast vonj s toplimi, cvetnimi, balzamičnimi podtoni. Dobro se meša z ostalimi citrusi in cvetnimi vonji ter cipreso, sandalovino, brinom, koriandrom, črnim poprom, ingverjem, muškatno kaduljo, rožmarinom, kadilno bozvelijo.

 
 
 

Terapevtsko učinkovanje: analgetik, antiseptik, antidepresiv, spazmolitik, karminativ, cikatrizant, deodorant, digestiv, sedativ, tonik.

Eterično olje bergamotke je kot sončni žarek. Izredno dobro zdravi depresijo in tesnobo. Je prva izbira za zdravljenje infekcij sečil in vnetja jajčnikov. Na splošno za bergamotko velja, da razveseljuje in poživlja.

Prijeten vonj in močne antiseptične lastnosti tega eteričnega olja izredno prav pride v balzamih in kremah. Primeren je za nego mastne in aknaste kože. Uravnava tudi apetit in blaži vročinska stanja, če ga uporabljamo kot dodatek h kopelim.

Učinkovanje na duhovnem področju: spodbuja koncentracijo, samozavest, uravnoteženost, moč, srečo, motivacijo, harmonijo in izpopolnjenost.

Visoka frekvenca eteričnega olja bergamotke dobro deluje v avričnem polju, ki je najbljižje telesu. Je ojačevalec energije svetlobe, krepi in jača ter odpira srce kozmični sreči.

Bergamotka razsvetljuje sence v mislih in prinaša razsvetljenje in smeh. S tem vnaša v telo neskončno mladost in srečo, tudi tistim, ki so za kratek čas ob strani pustili pretežke srkbi in težave. Eterično olje bergamotke nas uči, da je angelsko kraljestvo vedno blizu, vedno na dosegu roke, le iztegniti jo moramo. Pomaga tudi pri ljudeh, ki v sebi jokajo, ki jih boli srce. Razsvetli jim srce in prežene samokritiko in samoobtožbe. Vsaki duši prinese svežino, razsvetljenje in prepreči nazadovanje, saj se ob tem vsak človek zave, da ga bo svetloba rešila in popeljala v kraljestvo miru in sreče.

 
 
 
Odsvetuje se uporaba tega eteričnega olja pri ljudeh z občutljivo kožo in izpostavljanje soncu ali ultravijolični svetlobi po nanosu na kožo (fototoksičnost!).

 

Sorodni članki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt