Eterično olje čajevca

(Melaleuca alternifolia)

Kratek opis: Čajevec je grm ali majhno drevo z iglicam podobnimi listi. Najbolje raste v močvirnati zemlji. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo listov in vejic.

Nahajališče: Avstralija

Lastnosti: Čajevec ima topel, začimben, kafrast vonj z ostrimi, medicinskimi podtoni. Dobro se meša z večino zelišč in začimb ter s sivko, rdečim borom in evkaliptom.

Terapevtsko učinkovanje: antimikrob, antiseptik, antivirus, baktericid, ekspektorans, fungicid, imunostimulant, stimulans, cikatrizant.

 
 
 

Čajevec raste v močvirnatem, subtropskem, obalnem predelu severovzhodnega dela Novega Južnega Walesa in ne uspeva nikjer drugje. Svoje ime je dobil zaradi pogoste uporabe listov za pripravo čaja. Današnje znanje o tej rastlini je nastalo na podlagi dolge zgodovine njene uporabe s strani aboriginov v Avstraliji. Podrobno so ga raziskali tudi znanstveniki in prišli do zanimivih odkritij. Eterično olje čajevca je najbolj »medicinsko« z močnim delovanjem proti bakterijam, virusom in plesnim. V izparilniku je učinkovit proti infekcijam, ki se prenašajo po zraku. Z imunostimulativnim delovanjem je čajevec močan zaveznik v boju zoper obolenja in tegobe. Na splošno je eterično olje čajevca prodorno, medicinsko in stimulativno. Poleg sivke se ga lahko nanaša direktno na kožo.

 
 
 

Športno stopalo, glivična obolenja nožnice, herpes, piki insektov, akne in blage praske se lahko zdravijo z lokalnim nanosom tega eteričnega olja. S parnimi inhalacijami lahko preprečimo prehladna obolenja in gripo, ko pa se ta razvijejo, z njim lahko blažimo simptome. V masažnih in kopalnih oljih lahko ojača imunski sistem in pomaga pri mnogih kroničnih obolenjih. Skupaj z aloe-vera gelom pomaga blažiti bolečino pri pasovcu (herpes zoster).

Psihološko čajevec deluje ojačevalno in ogrevalno. Njegov vonj je medicinski tako, da ga mnogi ljudje lažje prenašajo v mešanicah z drugimi eteričnimi olji. Poživlja duha in telo, inspirira samozavest ter odganja apatijo, ki jo prinašajo kronična obolenja. Ojača tudi subtilne energije.

Je eterično olje, ki se najpogosteje uporablja v kozmetičnih izdelkih, kot so mila, zobne paste, deodoranti ipd.

Eterično olje čajevca ni primerno za interno uporabo. V kolikor ga primešamo ustni vodici, le-te ne smemo zaužiti. Pri preobčutljivih ljudeh lahko povzroča tudi alergije, zato je potrebno uporabljati razredčeno olje. Olja ne smemo uporabljati med nosečnostjo in pri majhnih otrocih.
 
 
 

Sorodni članki in pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt