Eterično olje črnega popra

(Piper nigrum)

Kratek opis: Črni poper je večletna ovijalka, ki se vzpenja ob drevesih do 10 metrov visoko. Do 30. leta lahko z vsake rastline dvakrat letno nabirajo sadeže (Fructus Piperis nigri). Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo posušenih, zdrobljenih sadežev.

 
 
 

Nahajališče: Indija, Indonezija, Madagaskar

Lastnosti: Eterično olje črnega popra ima vroč, začimben, ognjen vonj s toplimi, ostrimi, lesnatimi in orientalskimi podtoni. V majhnih količinah se dobro meša z ostalimi začimbami in večino cvetlic ter s kadilno bozvelijo, sandalovino, majaronom in rožmarinom.

Terapevtsko učinkovanje: analgetik, antiseptik, afrodiziak, baktericid, karminativ, digestiv, laksativ, stimulans, tonik.

Eterično olje črnega popra je eno od najbolj poživljajočih eteričnih olj, še posebno deluje stimulativno na prebavila. V kolikor ga, skupaj z majaronom, uporaljamo za masažo trebuha, odpravi zapeko. Ugodno vpliva na apetit in pomaga pri nabiranju plinov v črevesju. Okrepi tudi delovanje vranice in posledično odpravlja slabokrvnost. V kompresah ga lahko uporabljamo tudi za zdravljenje odrgnin in ozeblin. Na splošno za črni poper velja, da stimulira, jača in krepi.

Tudi na psihološkem področju greje, krepi vzdržljivost in pomaga ponovno vzpostaviti povezavo z okolico. To še posebno pride do izraza takrat, ko smo odtujeni. Eterično olje črnega popra je polno skrivnosti. Krepi tako telo, kot tudi duha, deluje kot blagi afrodiziak. Slednja lastnost še posebno pride do izraza pri intimni masaži in pri ljudeh, ki jih primanjkuje strasti in ognja. Pri meditacijah se izkaže takrat, ko nas obdaja mraz in odtujenost. Pomaga tudi narediti korak v pravo smer, ko smo obtičali na mestu ali nas navdaja občutek ujetosti.

 
 
 
Uporaba eteričnega olja črnega popra se odsvetuje pri občutljivi koži. V masažnih oljih in kopelih se ga uporablja izredno previdno in nikdar ne več kot 2% v mešanicah z ostalimi olji.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt