Izlužnina vrtnega ognjiča

Rastlina in okolje

Vrtni ognjič (Calendula officinalis) je enoletna zdravilna rastlina, ki zraste do približno 60 cm visoko. Izvira iz Sredozemlja. Ima premenjalne, podolgovate, nekoliko dlakave liste, ki se zožujejo v pecelj. Spodnji listi so suličasti ali jajčasti. Rastlina cveti od junija do oktobra. Cvetovi so oranžno rumeni in veliki do 4cm.

Cvetoča zelišča ali zgolj cvetne glavice obiramo od junija do oktobra.

Rastlino se goji v zdravilne namene že vse od srednjega veka. Ravno zato ima tudi mnogo ljudskih imen: babji prstanec, mesječek, neven, ognjec, primožek, rigelc, solnčnica, vrtni ognjič... V ljudski medicini so jo uporabljali zaradi antispazmodičnih, blagih diaforetičnih, protivnetnih, antihemoragičnih in emenagogških učinkov.

Zeliščarji ognjič cenijo kot močno zdravilo. V kolikor ga zaužijemo, blaži posledice rane na želodcu ali dvanajsterniku, izboljšuje prebavo, težave z žolčnikom in menstruacijo. Mazila in tinkture se uporabljajo za zdravljenje poškodb kože, preležanin, varikoz, vnetju dlesni, opeklin ter blaženje pikov žuželk.

 
 
 

Olje

Iz vrtnega ognjiča ne moremo pridobivati rastlinskega olja pač pa izvlečke, ki imajo zdravilne lastnosti. Navadno se cvetovi izlužijo oz. macerirajo v rastlinskem olju, temu pa potem rečemo lahko tudi ognjičevo olje.

 

Metode ekstrakcije

Ognjičevo olje pridobivamo z maceracijo. Cvetove ognjiča namočimo v hladno stiskano rastlinsko olje. Navadno izberemo tako olje, ki je odporno proti žarkosti. Olje s cvetovi postavimo na sonce. Zdravilne snovi, ki se nahajajo v cvetovih, se na povišani temperaturi pričnejo raztapljati v rastlinskem olju. Po koncu procesa olje precedimo ter tako dobimo ognjičevo olje.

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Uravnava izločanje žolča in blaži krče.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

Ognjič zdravi in blaži poškodbe na koži in kožna obolenja, kot so težave z venami, varikoze, poškodbe kože, rane, ekceme ipd.

 

Kozmetika

Ognjičevo olje se vrsto stoletij uporablja tudi v kozmetične namene. Uporaba tega olja je primerna takrat, ko imamo suho, razpokano, razdraženo ali preobčutljivo kožo. Uporablja se tudi kot sestavina mnogih krem, ki se jih uporablja za piling ali toniziranje kože.

 
 
 

Prehrana

Cvetove vrtnega ognjiča lahko dodamo solati ali čajem. V preteklosti so liste cvetov zaradi barvilnega učinka uporabljali pri izdelavi margarine in sira. Pogosto ga uporabljajo tudi kot nadomestek za žafran.

Ognjičev čaj s kančkom medu blagodejno vpliva na srce, blaži menstrualne težave in izboljšuje polt.

Ognjič tudi ne povzroča nobenih alergij.

 

Sorodni članki:

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt