Eterično olje dobre misli

(Origanum vulgare)

Kratek opis: Je izredno aromatično dišeča rastlina z jajčastimi, celorobimi in žlezasto pikčastimi listi. Cvetovi so 4-7mm dolgi in imajo rožnate ali bele venčne liste, v zalistjih pa škrlatne oporne liste, povezane v glavice, ki sestavljajo kobulasto latasta skupna socvetja. Zraste do višine 90cm.

 
 
 

Rastlino najdemo na suhih travnikih, obronkih in v svetlih gozdovih. V ljudskem zdravilstvu in kulinariki poznamo posušene cvetove pod imenom origano. Uporablja se za pomiritev razdraženega prebavnega sistema, spodbuja apetit, preprečuje napenjanje, pospešuje izločanje žolča in lajša krče notranjih organov. Prav tako se uporablja za zdravljenje dihalnih obolenj (astma, bronhitis, kašelj…), prehladnih obolenj in vnetih požiralnika in ustne votline.

Na Kitajskem uporabljajo zel za zdravljenje vročičnih obolenj, driske, zlatenice in razdraženosti kože, ki jo spremlja srbečica. Že zelo zgodaj so pričeli uporabljati tudi razredčeno eterično olje za odpravljanje glavobolov, revmatizma, bolečin in pikov.

Nahajališče: Evropa.

Lastnosti: Eterično olje dobre misli je bledo rumene barve, s toplim in zeliščno-začimbnim vonjem s kafrastimi podtoni. Dobro se meša z lavandinom, borom, sivko, citronko, rožmarinom, kafro in cedro.

Terapevtsko učinkovanje: analgetik, vermicid, antirevmatik, antiseptik, spazmolitik, antitoksik, antivirus, baktericid, karminativ, diuretik, emenagog, ekspektorans, antipiretik, fungicid, tonik.

 
 
 

Eterično olje dobre misli deluje kot fungicid, baktericid in aktivna snov proti tripanosomam. Eterično olje in tinktura dobre misli delujeta tudi kot antioksidant. Flavonid kvercetin deluje protivnetno, antibakterijsko, protiglivično in protivirusno, galangin pa antibakterijsko in antibakterijsko. Oba flavonida tudi izničujeta mutageni učinek glavnih karcinogenov v hrani.

Eterično olje najdemo v ustnih vodicah, v kopelih, milu, parfmih in homeopatiji. V sami aromaterapiji pa se ne uporablja, saj kožo in sluznice močno draži.

V aromaterapiji se kot tako ne uporablja, saj kožo in sluznice draži.

Dobra misel obožuje drenažno zemljo in sončni lego. Rastline sadimo 16 cm narazen v vrsti, med vrstami pa naj bo 40cm prostora. Na takšnem nasadu na leto pridelamo 2.600-6.000kg/ha suhega rastlinskega materijala.

Rastlino izredno hitro napadejo glivične gnilobe (Fusarium oxysporum in F. solani).

Na trgu najdemo tudi več kultivarjev. ‘Aureum’ raste izredno hitro in ima rumenkasto-zelene liste. ‘Dr. Letswaart’ ima zlato-rumenkaste in skoraj prozorne liste, ki so nagibani in okrogli. Oba kultivarja se prodajata pod imenom ‘Aureum’, slednjega pa tudi pod imenom ‘Golden Creeping’. Pri obeh se na listih pojavijo nepravilne zelene lise na listih, listi pa lahko pozelenijo kasneje v sezoni ali pa ob vročini. ‘Thumble’s Variety’ je bolj kompakten izbor kultivarja ‘Aureum’. ‘Jim Best’ bujno raste in ima na listih zlate in zelene črte. ‘White Anniversary’ je netrdoživ kultivar, nagnjen h glivičnim okužbam listov v vlažnem podnebju. Ostale oblike O. vulgare se prodajajo pod imenom ‘Bury Hill’ ali O. pulchellum.

 
 
 
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt