Eterično olje elemija

(Canarium luzonicum)

Kratek opis: Tropsko drevo, ki zraste do višine 30m, ki ob poškodbi lubja izloča bledorumeno aromatično smolo z zelenim ostrim vonjem. Smola na zraku oksidira in se strdi. Smolo so uporabljali že antični Egipčani za balzamiranje, v ljudskem zdravilstvu pa za lokalno zdravljenje kožnih obolenj, respiratornih bolezni in kot splošno poživilo. Eterično olje se pridobiva s parno destilacijo smole, sama smola pa vsebuje od 10 do 25 odstotkov eteričnega olja.

 
 
 

Nahajališče: Filipini

Lastnosti: Eterično olje elemija je brezbarno do bledo rumene barve, tekoče in z lahko, svežo balzamočno-začimbno in limoni podobno aromo. Dobro se meša z miro, kadilno bozvelijo, rožmarinom, sivko, lavandinom, žajbljem, cimetom in z ostalimi začimbnimi vonji.

Terapevtsko učinkovanje: antiseptik, antiinflamatorik, ekspektorans, antitusik, psihotonik, stimulans, stomahik in tonik.

Eterično olje elemija se uporablja za nego starejše kože, saj kožo pomlajuje in odpravlja gube. Deluje antiseptično in zato se dobro obnese za razkuževanje okuženih ureznin in ran ter drugih vnetjih. Z njim lahko zdravimo respiratorna obolenja, še posebno dobro učinkuje proti bronhitisu in pomaga izločati sluz, ki se nabira v dihalnih poteh med samim obolenjem.

Z njim blažimo lahko tudi psihična stanja, ki so povezana s preutrujenostjo in stresom.

 
 
 
Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt