Eterično olje baldrijana

(Valeriana officinalis, Valeriana fauriei)

Kratek opis: Latinsko ime rodu Valeriana izvira iz latinske besede »valere«, ki pomeni močan ali vitalen ter ponazarja uporabo rastline v zdravilne namene v srednjem veku. Baldrijan ali tudi zdravilna špajka raste na vlažnih rastiščih. Ima pernate liste in majhne rdečkasto bele cvetove v pakobulu. Je trajna zel, ki zraste do 150 cm visoko. Kratka korenika poganja na vse strani dolge, rumeno rjave korenine in podzemne pritlike. Steblo je votlo, vitko in pokončno, rahlo izbrazdano.

 
 
 

Baldrijan je razširjen po vsej Evropi. Rad raste na vlažnih prostorih, na travnikih, med grmovjem in ob vodah. S pridom ga lahko tudi gojimo, nasad pa je potrebno zavarovati pred mačkami, saj vonj rastline mačke privablja in pri njih povzroča nekako zanesenost.

Rastlino so cenili že v srednjem veku in z njo zdravili mnoge bolezni, še posebno pa živčno napetost ali nemir, nespečnost, migrene, črevesne kolike, revmatizem in odpravljali bolečine. Poznala sta jo že Hipokrat in Dioskorid, hvalil pa jo je tudi Galen. Najpomembnejši del rastline je korenika (Radix Valerianae), iz korenike in korenin pa se pridobica poleg eteričnega olja tudi izvleček in tinkturo. Vsebuje veliko aktivnih snovi, med drugim tudi izovaleriansko kislino, jabolčno, mravljično in ocetno kislino, sluz, sladkor, smole, škrob in različne soli. Izkopava se septembra in oktobra.

 
 
 

Dandanes se baldrijan uporablja predvsem kot blago pomirjevalo proti nespečnosti, razdraženosti in izčrpanosti. Prodajajo ga širom Evrope, še posebno v Nemčiji. Ne učinkuje z alkoholom, ni nevarnosti prekomernega doziranja, odvisnosti ali nastanka tolerantnosti. Glavne aktivne snovi baldrijana so valepotriat, gama-aminobutrična kislina, glutamin, valerijanska kislina, valerenon, estri evgenila in estro evgenola.

Nahajališče: Evropa, Azija in Rusija.

Lastnosti: Eterično olje baldrijana se pridobiva s parno destilacijo korenike in je olivne do rjave barve, ki sčasoma temni. Ima tople lesnate, balzamične, mošusne note in zelene vrhnje note v svežem olju. Dobro se meša s pačulijem, sivko, borom, citrusi, rožmarinom in cedrovino.

Terapevtsko učinkovanje: anodin, antihipertenziv, baktericid, diuretik, hipnotik, karminativ, sedativ, spazmolitik, stomahik.

Eterično olje baldrijana uporabljamo kot rahlo pomirjevalo pri živčni razdraženosti, pri motnjah spanja, težavah s srcem na živčni osnovi in krčem podobnih bolečinah v prebavilih.

Najdemo ga tudi v lekarniških pripravkih za pomirjevanje in sproščanje, parfumih in milih. Tobačna industrija ga uporablja za odiščavljanje tobaka, tobaku pa da tudi značilen okus. Proizvajalci alkoholnih pijač ga dodajajo pivu in likerjem.

 

Obstajata dva kultivarja in sicer ‘Anthos’, ki obrodi 2,5t/ha in ‘Select’, ki je nabolj primeren za mehanično nabiranje.

Baldrijan najlažje gojimo v vlažnih in dobro drenažnih tleh ter pretežno sončni legi. Najdemo ga tudi v naravi in sicer na vlažnih gozdnih obronkih in robovih polj. Semena kalijo v petih tednih. Rastline sadimo tako, da so v vrsto 40cm narazen, med vrstami pa aj bo razmaka 40cm. Gnojimo z gnojili, bogatimi z dušikom.

Koncentracija valeprotriata v rastlini prične padati jeseni, koncentracija eteričnega olja pa ni odvisna od letnega časa. Kljub vsemu pa je nabiranje rizoma in korenin najbolj primerno ob septemberskih hladnih jutrih. Takrat korenine dosežejo 85% maksimalne teže in vsebujejo 0,8% valepotriatov in 0,5% eteričnega olja. V kolikor želimo baldrijan samo za eterično olje, ga nabiramo spomladi.

 
 
 

Korenine sušimo tako, da jih najprej operemo in nato sušimo na toplem zraku pri temperaturi 40°C in pretoku zraka 0,25kg/m2. Za domačo uporabo sveže posušene rizome in korenine zmeljemo v grob prah. Nato en del tega prahu zmešamo z enim delom destilirane vode in tremi deli 95% alkohola. Mešanico maceriramo in po dveh tednih prefiltriramo. V kolikor želimo pospešiti maceriranje, prej baldrijanov prah namočimo v vodi, posodo z maceratom pa stresamo ali vibriramo.

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt