Izlužnina šentjanževke

Rastlina in okolje

Šentjanževka (Hypericum perforatum) je trajna rastlina, ki zraste do višine 60cm. Cveti od julija do septembra. Cvetovi so rumeni, pecljati in združeni v mnogocveta socvetja. Če med prsti zmečkamo cvet, priteče rdeč sok, ki prste vijolično obarva, rahlo diši po smoli in ima trpek okus. Rdečo barvo daje soku hipericin, ki je dražeč za kožo. Tudi listi vsebujejo žleze, ki so polne olja.

Cvetočo zel se nabira od julija do avgusta, ki raste na obronkih gozdov, na posekah, goljavah, med njivami in po suhih pašnikih.

V srednjem veku so rastlino obešali na podboje vrat, da bi z njo odgnali hudobne duhove. Vitezi so si s šentjanževko zdravili bojne rane. Sveže cvetove, čaje in tinkture so v okviru ljudske medicine uporabljali za zdravljenje razjed, ran, ureznin in prask. Rastlino so uporabljali tudi kot diuretik, ekspektorant in pomirjevalo.

 
 
 

Metode ekstrakcije

Olje šentjanževke se pridobiva z izluževanjem popkov in cvetov. Namočimo jih v kvalitetno oljčno olje in postavimo na sonce za daljši čas, dokler olje ne dobi rdečkasto barvo. Pri tem moramo paziti, da temperatura olja ne preseže 45°C. Življenjska doba olja je navadno eno leto.

 

Zdravilne lastnosti - interna uporaba

Šentjanževka se uporablja v primeru anksioznosti, depresije, težav z želodcem in nemirom. V Nemčiji so izvlečki šentjanževke registrirano zdravilo za zdravljenje depresije, anksioznosti in nespešnosti. Raziskave so celo pokazale, da se bolniki, ki trpijo za depresijo, bolje odzovejo na šentjanževko, kot pa na antidepresive, ki jih ponuja alopatska medicina.

Hipericinu, rdečemu pigmentu šentjanževke, je bilo posvečenih kar nekaj znanstvenih raziskav. Raziskovalci so se posvetili njegovim antivirusnim in antiinflamatornim učinkom. In vitro terst je pokazal, da deluje na okužene celice in prepreči replikacijo retrovirusov. V Nemčiji olje lahko uporabljajo interno za zdravljenje dispepsije in eksterno za zdravljenje poškodb, mialgije in opeklin prve stopnje.

 

Zdravilne lastnosti - eksterna uporaba

  • Zdravljenje ran, kjer je prizadeto živčno tkivo.
  • Vnetje živčevja, še posebno pri nevralgijah in fibrozitisu.
  • Opekline in vnetja, vključno s sončnimi opeklinami. Olje znižuje temperaturo kože.
  • Lajša posledice hemeroidov, golšavosti, revmatizma, razjed, ran, urtikarije, herpesa.
  • V 50% nešanici z ognjičem zdravi in blaži udarnine in praske.
  • Blaži posledice stresa, v kolikor ga zmešamo z 25% osnovnega olja in uporabimo pri masaži celega telesa.

 

Kozmetika

Olje je primerno za vsako kožo, saj pomirja, deluje antiseptično in analgetično. Kot kozmetično sredstvo se uporablja tudi za toniziranje kože.

 

Olje in čaj šentjanževke sta fototoksična. Po uporabi se moramo izogibati direktnemu soncu, saj v tem primeru povzroča fotodermatitis in sončne opekline.
 
 
 

Sorodni članki in pripravki:

 

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt