Hidrolat damaščanske vrtnice

(Rosa damascena)

Cvetni listi damaščanske vrtnice imajo na notranji površini majhne žleze, ki oddajajo vonjave. Hidrolat ali rožna voda je stranski produkt parne destilacije damaščanske vrtnice, v katerem so v vodi topne aromatične snovi rastline. Uporaba hidrolata damaščanske vrtnice ima več sto let dolgo zgodovino. Uporabljali so ga med verskimi obredi, za dobrodošlico gostom, duševno in telesno zdravljenje ipd. Podobno kot hidrolat sivke, se tudi hidrolat damaščanske vrtnice uporablja za zdravljenje mnogih bolezni. Priporočljiv je za suho, poškodovana, zgubano, od sonca prizadeto kožo, ustne razjede, prehladna obolenja, stres in pomirjanje duha.

Hidrolat damaščanske vrtnice je sestavljen iz 32-66% alkoholov, 8-9% estrov in 5-6% aldehidov. Na splošno zanj velja, da deluje antifungusno, antiinfekcijsko, antiinflamatorno, antispazmodično, antivirusno, baktericidno, pomirjujoče cirkulatorno, uravnalno, dekongestivno in poživljajoče.

 
 
 

Koža in lasje

Hidrolat damaščanske vrtnice je močno sredstvo za revitalizacijo kože. Uporablja se lahko v masažnih losjonih in tonikih. Že tradicionalno se uporablja vzdrževanje polti. Ima svež, delikaten vonj, ki dobesedno vabi k vsakodnevni uporabi.

Uporaben je za vse vrste kože, saj kožo neguje, revitalizira, jača njeno prekrvavljenost, uravnava izločanje sebuma, uravnava pH kože, oža pore, blaži dermatitis, antiseptično deluje na akne, še posebno pa je primeren za starajočo se kožo. Dobro se obnese tudi v glinenih oblogah. Pomirja tudi od sonca opečeno kožo. Hidrolat damaščanske vrtnice zmešajte s koruznim škrobom in ga nanesite na prizadeta mesta.

 

Psihično počutje

Enako dobro učinkuje tako na telo, kot tudi na psiho. Sprošča čustveno energijo in odpravlja živčnost in psihično napetost. Deluje sedativno in pomirjevalno. Nekateri vzamejo čajno žličko hidrolata takrat, ko jih prevzemata stres in nemir, spet drugi pa za ta namen uporabijo obrazni sprej.

 

Zdravje

V modernem zeliščarstvu se posušeni cvetovi vrtnice uporabljajo v infuziji ali zmleti v prah proti krvavitvam. Tinkturo naredimo tako, da pol litra vrele destilirane vode prelijemo preko dveh žlic posušenih cvetnih listov vrtnice. Nato dodamo še 15 kapljic vitriola in 5-7g belega sladkorja. Za jačanje želodca in odpravljanje krvavitev od dva do trikrat na dan vzemite tri do štiri žlice te tinkture.

Lahko naredite tudi sirup iz cvetnih listov. To naredite tako, da jih prelijete z vrelo vodo in jih v isti vodi pustite nadaljnih 24 ur. Nato vodo precedite in jo stehtajte. Vodi dodajte za njeno dvojno težo belega sladkorja. Sirup pomaga pri težavah s prebavo.

Lahko naredimo tudi med iz cvetnih listov vrtnice, ki pomaga pri vnetem grlu in razjedah ustne sluznice. Vrelo destilirano vodo prelijemo preko cvetnih listov, vodo filtriramo in jo zmešamo skupaj z medom.

Tudi sam hidrolat damaščanske vrtnice ima zdravilno moč, saj pomaga pri razjedah ustne sluznice in vnetem grlu. Uporabimo ga kot tekočino za grgranje ali kot sprej. Če ga zaužijemo, pomaga pri stafilokoknih in streptokoknih okužbah, vnetem mehurju, težavah z jetri, bruhanju in slabosti. Lahko ga uporabljamo tudi za blaženje razdraženih oči in vnetje očesne veznice. V kolikor imamo vnete, razdražene oči, vato navlažite s hidrolatom in jo položimo na prizadeto oko.

 
 
 

Prehrana

V Turčiji se pogosto uporablja pri izdelavi tradicionalnih slaščic. Ko pripravljajo kandirane boragine cvetove, jih kuhajo v osladkanem hidrolatu. Primeren je za izdelavo slaščic, sorbetov, alkoholnih pijač ipd.

Kako do nas
    • Družbena omrežja

       

    • Kontakt